Linkovi

Vijesti sa summita Europske Unije (13/12/02) - 2002-12-13


Europska unija razmatra nacrt rezolucije u kojem se izražava spremnost preuzimanja mirovne misije u Bosni i Hercegovini od NATO saveza. Umjesto misije od 1,700 vojnika koju vodi NATO savez, Europska unija bi razmjestila pripadnike vlastitih snaga za brzu reakciju.

Čelnici Europske unije na summitu u Danskoj razmatraju i financijske uvjete pomoći za deset zemalja kandidata. Unija predlaže pomoć tim zemljama u visini od 40 milijardi dolara dok Poljska traži dodatne dvije milijarde dolara. Vodeći njemački dužnosnici izrazili su optimizam da kompromis može biti postignut.

Europska unija traži od ciparskih Turaka i Grka da prihvate plan kojim bi se okončala 28-godišnja podjela tog otoka. Čelnik ciparskih Turaka Rauf Denktash odbaio je plan. Ako to pitanje ne bude rješeno do ulaska Cipra u Europsku uniju koristi od članstva bi imao samo grčki dio Cipra koji je pod kontrolom međunarodno priznate vlade.

U međuvremenu, turski premijer Abudllah Gul oštro je kritizirao odluku Europske unije da odgodi početak uvjetnih pregovora s Turskom za prosinac 2004. godine. Turska do tada mora popraviti stanje ljudskih prava.

XS
SM
MD
LG