Linkovi

EU summit: Za ulaz Hrvatska mora ispuniti uvjete sporazuma s Unijom (13/12/02) - 2002-12-13


Summit je Turcima obećao razmatranje podobnosti za otvaranje pregovora, a kandidatima rekao da prihvate ponuđeni financijski paket ili čekaju na ulazak u Uniju do 2007. godine. Spomenute dobre vijesti znane su vijesti, jedino se sada češće ponavljaju i u toj 2007. godini, gdje bi se uz već čekajuće kandidate Bugarsku i Rumunjsku mogla naći i Hrvatska.

Ulaznica ne ovisi o Europskoj uniji već o Hrvatskoj i njezinoj sposobnosti i brzini praktične provedbe uvjeta iz sporazuma s Unijom, dakle paketa demokratskih i ekonomskih reformi koji bi, proveden i zaživljen u praksi, zemlji otvorio vrata prvo u Unijinu čekaonicu, potom i u okrilje Velike Europe. Za Unijine je najviše dužnosnike postojeći sustav procesa stabilizacije i pridruživanja jednak ( ili makar sličan) onome u kandidatskim Europskim sporazumima i ono što očekuju od zemalja obuhvaćenih procesom jeste provedbom sporazuma potvrđena europeizacija.

K tome, završni dokument Europskog vijeća je, osim konfekcijske potvrde europske perspektive balkanskim zemljama najavio potporu integracijskim naporima, što bi značilo da će se sustav asistencije u dogledno vrijeme mijenjati kako bi bio što bliži efikasnoj “pomoći za samopomoć” integraciji na koju su uvijek računale “obične” ili “normalne” kandidatske zemlje. O pravoj kandidaturi – što bi zapravo bio pošten odgovor zahtjevu izrečenom u pismu petorice predsjednika balkanskih država – Europsko vijeće nije se izjasnilo ali je obećalo da će se sve o budućnosti regije znati do i na Solunskom summitu u lipnju iduće godine.

Vijest je nadalje da EU intenzivno razmatra nastavak NATO-ve SFOR-ove mirovne misije prepustiti europskim snagama. U Kopenhagenu se, naravno, zbivaju po Europu važnije stvari, u toku je još jedan napet sastanak predsjedavajućeg Danca Rasmussena i poljskog premijera Millera jer je sada sigurno da su sve zemlje osim Poljske načelno prihvatile financijski paket a Poljska i dalje inzistira. Dobar je znak da nitko ne sumnja u današnji kraj rada summita – makar su poduzetni Danci, za svaki slučaj, rezervirali kongresni centar za dva dodatna dana.

XS
SM
MD
LG