Linkovi

U Kopenhagenu usvojen financijski paket za 10 budućih članica (13/12/02) - 2002-12-13


U prvom satu današnjeg dana premoreni predsjedavajući Europskim vijećem, danski premijer Anders Fogh Rasmussen, objavio je da su se čelnici europske petnaestorice dogovorili da će na zasjedanju Europskog vijeća, u prosincu 2004. godine, razmatrati izvještaj o napretku Turske u ispunjavanju tzv. demokratskih “kopenhagenskih kriterija” i da će, bude li nalaz o količini demokratizacije zadovljavajući, pregovori s Turskom o članstvu u EU biti otvoreni “što je moguće prije”.

Ovo je prva velika vijest sa summita. Odluka je isklesana sat kasnije od satnice što također govori da joj je prethodila teška rasprava. Ako bih je trebala protumačiti, evidentan je izostanak fiksnog datuma početka pregovora, što je signal Turskoj da će početi brzinom koju ona odredi ispunjavanjem kriterija, ali i zaštitni mehanizam Europskoj Uniji da može još izvjesno vrijeme, bude li joj to interes, otezati s njihovim početkom.

Druga je dobra vijest uspješnog starta summita formalna potvrda čelnika da je danski financijski paket kandidatima postao sada službeni Unijin paket te da novih promjena i nema. Ovo sada zaista počinje nalikovati, u svojim najgrubljim crtama, na “uzmi ili ostavi” taktiku. Jedini je problem ostalo poljsko odbijanje ponude, garnirano zahtjevom za dodatnih milijardu eura Unijinog unosa u Poljsku, te će danski premijer svoj radni dan nastaviti ranim susretom s poljskim premijerom Leszekom Millerom, dakle zadnjim pokušajem uvjeravanja Poljaka da im novih ustupaka nema niti ne može biti.

Može se očekivati uzbudljiv dan, koji može završiti ili “velikim praskom” ili, u slučaju na koji nitko ozbiljno ne računa, a to je da kandidati odustanu od ponude, još većim razočaranjem.

XS
SM
MD
LG