Linkovi

CSM: Senatoru Trent Lottu karijera u Senatu u sve većoj opasnosti (13/12/02) - 2002-12-13


Pogledajmo o čemu pišu jutrošnja izdanja američkih novina … Bostonski Christian Science Monitor piše da se senatoru Trentu Lottu, čelniku republikanske većine u Senatu, ozbiljno trese senatska karijera. Bez obzira na višekratne i sve jače isprike senatora Lotta zbog rasističke primjedbe, povika na njega postaje sve veća, uključujući i javni prijekor predsjednika Busha. Premda su sami republikanci tek pojedinačno podigli glas protiv jednog od svojih najmoćnijih čelnika, Christian Science Monitor piše da se osjeća sve veća nervoza u redovima većinske stranke u Kongresu.

Republikanci smatraju da je u Senatu, mnogo više nego u Zastupničkom domu, važan utjecaj stranačkog čelnika na obavljanje posla i promicanje odluka. Kako ističe Monitor, nakon što je ta stranka uložila velike napore da se približi manjinama, sada joj najmanje treba da joj vodeći senator bude osoba koja izaziva podjele, umjesto da gradi mostove. Među kritičarima senatora Lotta našli su se i najkonzervativniji republikanci, poput, recimo, evangelističkog propovjednika Pata Robertsona. I upravo u tome leži i najveća opasnost po karijeru senatora iz Mississippija, Trenta Lotta.

New York Times posvećuje značajan prostor jednoj lokalnoj temi koja prijeti da najveći američki grad pretvori u prometni pakao. Naime, djelatnici javnog gradskog prijevoza, - 34 tisuće uposlenika u podzemnoj željeznici i autobusima -, prijete štrajkom. Gradonačelnik New Yorka, Michael Bloomberg jučer je uložio tužbu vrhovnom sudu države New York tražeći drakonske globe za sindikate i svakog djelatnika koji bude sudjelovao u štrajku. Tražena globa za sindikat bi bila milijn dolara prvog dana uz udvostručavanje kazne svakog slijedećeg dana štrajka. Za pojedinačne djelatnike, kazna bi bila po 25 tisuća dolara dnevno. S obzirom da je prosječna plaća tih djelatnika oko 44 tisuće dolara godišnje, za očekivati je da će biti skloniji pregovorima nego štrajku.

XS
SM
MD
LG