Linkovi

Čelnik Pentagona posjetio američke vojnike u Qataru (12/12/02) - 2002-12-12


Ministar obrane Donald Rumsfeld posjetio je danas američke vojne objekte u zaljevskoj državi Qatar, te iz prve ruke stekao uvid u kompjuteriziranu vojnu vježbu koja bi mogla poslužiti kao generalna proba snaga koalicije za novi sukob s Irakom.

Vježba se odvija u velikoj vojnoj bazi Al-Sayliyah, blizu Dohe, glavnog grada Qatara. U dobro zaštićenoj zgradi, nalik na veliko skladište, postavljeno je dvadesetak kontejnera koji simuliraju vojnu komandu budućeg zaljevskog rata. Vježbu nadgleda američki general-pukovnik Tommy Franks, zapovjednik Središnje vojne komande odgovorne za Srednji Istok, Centralnu Aziju i Rog Afrike.

On je izvjestio gospodina Rumsfelda o tijeku vježbe da bi se kasnije obojica pojavila u jednom od skladišta na sastanku s nekoliko stotina pripadnika svih rodova vojske.

U kratkom govoru general Franks je iskazao svoju zabrinutost da bi se "ova vježba mogla uskoro pretvoriti u okrutnu stvarnost". On je rekao vojnicima da služe u “vjerojatno najstresnijem razdoblju koje je itko od njih vidio u svom životu”.

Ministar Rumsfeld je pokušao umanjiti mogućnost skorog sukoba s Irakom, iako je bio skeptičan glede spremnosti Bagdada na suradnju u najnovijoj krizi oko iračkog programa naoružanja. Gospodin je Rumsfelsd rekao da je prerano reći da li je iračka deklaracija o kemijskom, biološkom i atomskom oružju točna i potpuna. On je dodao da bi bilo pogrešno od njega očekivati da prejudicira to dugačko izvješće koje je još uvijek u procesu stručne analize u Sjednjenim Državama i drugdje.

Američki ministar obrane je, međutim, jasno dao do znanja da Irak ne poštuje pravila u svojem odnosu prema međunarodnoj zajednici, te da iračke snage nastavljaju otvarati vatru na letjelice koalicije koje patroliraju zonom zabrane leta na sjeveru i jugu zemlje. On je također naglasio da su do sad najbolje informacije o iračkom sustavu naoružanja pribavljnene od prebjega, od kojih su dva najvažnija bili rođaci iračkog čelnika Saddama Husseina, koji su se kasnije vratili u Irak, gdje su po njegovim riječima, “brutalno ubijeni”.

Gospodin Rumsfeld je stigao u Qatar u srijedu navečer nakon što je obišao Rog Afrike, gdje je od lokalnih čelnika dobio obećanja da će surađivati u ratu protiv terorizma. Za boravka u Qataru čelnik Pentagona je takođe potpisao sporazum o dogradnji američke zračne baze al-Udeid, inače baze s najdužom pistom u području Perzijskog zaljeva.

XS
SM
MD
LG