Linkovi

Izbori 2004. - Tko još, osim 'drugačijeg Ala Gorea'? (12/12/02) - 2002-12-12


Nekoliko istaknutih članova Demokratske stranke u sljedećih će nekoliko tjedana morati odlučiti o tome hoće li se kandidirati za predsjednika na izborima 2004.

Kada se radi o predsjedničkim izborima, za kandidaturu nikada nije prerano. Treba samo pitati senatora iz Masachussettsa Johna Kerryja, koji je već organizirao svoj predizborni stožer i vjeruje se da će se kandidirati početkom sljedeće godine.

"Moramo mijenjati našu politiku. Moramo Amerikancima ponuditi nove mogućnosti izbora. Zato se želim kandidirati, a na kraju će američki narod odlučiti tko je prava osoba za Bijelu kuću" - rekao je nedavno, najavljujući svoju kandidaturu, senator Kerry.

Treba li Alu Goreu pružiti drugu priliku?

Politički stručnjaci kažu da je za kandidate najvažnije da što ranije počnu svoje predizborne kampanje. Primjerice, demokrati Jimmy Carter i Bill Clinton bili su gotovo nepoznati široj javnosti samo dvije godine prije nego što su pobijedili na izborima.

Profesor političkih znanosti sa sveučilišta Virginije Larry Sabato kaže da je natjecanje za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke već u tijeku, iako joj Amerikanci za sada tome ne poklanjaju puno pažnje: "Danas je proces nominacije tako kompliciran da će demokrati o svojem predsjedničkom kandidatu odlučiti između siječnja i ožujka 2004., dakle, tek za nešto više od godinu dana. S obzirom na novac koji treba prikupiti i sve aktivnosti koje treba organizirati u svim ključnim državama, zapanjujuće je da sve to ne potraje i znatno duže. Neki kandidati već su se prije dvije godine počeli organizirati i prikupljati novac privatno."

Kako se čini, Demokratskoj stranci neće nedostajati potencijalnih kandidata, premda predsjednik Bush i dalje uživa veliku popularnost. Za sada se najviše nagađa o mogućoj kandidaturi bivšeg dopredsjednika Ala Gorea. Neki demokrati vjeruju da mu, nakon vrlo tijesne utrke na prošlim izborima, treba pružiti još jednu šansu, ali ima i onih koji ga smatraju odgovornim za poraz i žele da stranka na sljedećim izborima istupi s novim kandidatom. Bivši dopredsjednik je izjavio da će odluku o kandidaturi donijeti početkom sljedeće godine, te da će, ukoliko se kandidira, birači vidjeti – "drugačijega Ala Gorea".

Gephardt, Daschle, Lieberman...

Drugi demokrati, koji bi se mogli kandidirati, nisu tako poznati kao gospodin Gore. No, profesor Sabato kaže da nikoga od njih, kako se čini, ne uznemirava moguća kandidatura gospodina Gorea: "Neki se zapravo nadaju da će se gospodin Gore kandidirati. Vide priliku da ga pobijede na primarnim, stranačkim izborima i da tako njihova kandidatura postane prihvaćena ozbiljnije. Mislim, stoga, da gospodin Gore nije do sada obeshrabrio nikoga od potencijalnih kandidata."

Lista potencijalnih demokratskih predsjedničkih kandidata obuhvaća niz imena – kako onih dobro poznatih, tako i onih relativno nepoznatih. Uz gospodina Gorea, o kandidaturi razmišljaju i kongresmen iz Missourija Richard Gephardt i čelnik demokrata u Senatu Tom Daschle. Tu je i senator iz Connecticuta Joseph Lieberman, koji je bio dopredsjednički kandidat na prošlim izborima, ali je izjavio da se ovaj puta neće kandidirati ukoliko se kandidira gospodin Gore. Svi oni trebali bi početkom sljedeće godine odlučiti hoće li se kandidirati.

XS
SM
MD
LG