Linkovi

Od kemijskog zagađenja do zaštićenog rezervata prirode (12/12/02) - 2002-12-12


Oko dvanaest kilometara sjeveroistočno od Denvera, u saveznoj državi Colorado, nalazi se područje koje je američka savezna vlada prije desetak godina proglasila «najzagađenijom četvornom miljom u Sjedinjenm Državama». Danas, međutim, taj prostor pruža potpuno drugačiju sliku!

Gotovo tri stotine životinjskih vrsta obitava područje koje je nekad bilo tvornica kemijskog oružja. Površina je daleko veća od četvorne milje – radi se o 17 tisuća jutara tla, koji su u jedno desetljeće toliko dobro očišćeni od kemijskog zagađenja da će uskoro biti proglašeni zaštićenim rezervatom prirode.

Kada se sada obiđe područje negdašnjeg Arsenala Rocky Mountain, posjetitelju se pruža pogled na izobilje srna, kojota, malih prerijskih svizaca, te raznih vrsta divljih pataka i gusaka, koje žive oko jezera. Čak se vide i primjerci ptice koja je i sama ne tako davno bila na rubu izumiranja – veliki američki bjeloglavi orao. Ali, niti tako pastoralne scene ne mogu zanijekati činjenicu da je to isto područje ne tako davno bilo najveća kemijska tvornica američke vojske.

Od 1942. do 1946. godine, u toj su se tvornici proizvodili nervni bojni plinovi, zatim iperit, napalm i bijeli fosfor. Nakon toga, slijedećih nekoliko desetljeća, kompanija Shell Chemical tu je proizvodila četiri razne vrste pesticida i herbicida, uključujući i DDT.

Ostaci takve prošlosti ponekad su znali iznenaditi i vojne eksperte koji su provodili desetogodišnji program čišćenja, vrijedan dvije milijarde i 200 milijuna dolara. Recimo, prije dvije godine, jedna skupina školaraca koja je s vodičem obilazila bivši arsenal nabasala je na desetak malih bombi s nervnim plinom. Ostatke kemijskih streljiva vojni s stručnjaci nalazili posvuda. Međutim, kako kažu, proces čišćenja proveli su u skladu s najstrožim propisima o sigurnosti.

I dok je vlada zadovoljna obavljenim poslom, neke organizacije za zaštitu okoliša nisu posve spokojne. Organizacija Sierra Club dovela je vlastite toksikologe, čije se mišljenje razlikuje od onoga vojnih stručnjaka. «Kemijski spojevi u tlu nisu bili ni na koji način kemijski tretirani, nego samo mehanički uklonjeni s površine,» kaže Dorothy Colagiovanni, jedna od stručnjaka organizacije Sierra Club.

«Svi ti kemijski spojevi,» dodaje dr. Colagiovanni, «samo će prodirati kroz slojeve tla dok ne stignu do vodonosnog sloja, gdje će zagaditi podzemne vode.» Organizacija Sierra Club tvrdi da je čiščenje, bez obzira na vrlo visoku cijenu, provedeno ovlaš, te kao takvo postavlja vrlo opasan presedan – «Ako vlada ustanovi da se može izvući s jeftinijim i manje detaljnim čišćenjem ovdje, onda će to isto raditi i na drugim zagađenim mjestima,» tvrdi jedan od čelnika Sierre, Sandy Horrocks.

Što nije argument za zanemariti. Naime, jedna od slijedećih lokacija koja će proći put od mrtvila zagađenosti do zaštićenog rezervata prirode nalazi se isto tako blizu Denvera, a nekada je bila tvornica nuklearnih oružja. Točnije, tvornica je proizvodila plutonijske okidače za nuklearne bombe.

XS
SM
MD
LG