Linkovi

Danas počinje summit EU u Kopenhagenu (12/12/02) - 2002-12-12


Uz isticanje da se ne želi miješati u unutarnja pitanja Europske unije, američki je predsjednik George Bush jučer kasno popodne telefonirao predsjedavajućem Europskog vijećq, danskom premijeru Andersu Foghu Rasmussenu zalažući se da Europska unija odredi precizan datum počeka pregovora s Turskom. Turska je jedini kandidat za Uniju bez otvorenih pregovora, većina članica se zalaže za njemačko–francuski prijedlog da pregovori počnu na ljeto 2005. godine, a prethodila bi im opširna analiza situacije u Turskoj s odgovorom da li ova velika zemlja i partner ispunjava osnovne političke i gospodarske uvjete potrebne za otvaranje pregovora.

Turska je strana inače izrazila nezadovljstvo ovako kasnim rokom. Američki predsjednik i danski premijer u funkciji predsjedavajućeg za šestomjesečnog rotirajućeg predsjedavanja Danske suglasili su se u jednome - strateški je interes EU da Turska ostane na reformskom putu. No, Rasmussen je uljudno - u razgovoru s novinarima - odbacio argumente iz Ovalnog reda i odluka će se prepustiti članicama EU. Naravno, i stupnju ispunjenih uvjeta. Ovo je tek detalj živahne uvertire u Summit petnaestorice.

Grad, osvijetljen za božićne praznike, sada je pretrpan s, vele službeni podaci, tisuću pripadnika delegacija država - članica uključujući lidere, a kada se njima doda sve osoblje koje opslužuje rad summita – osiguranje, liječnici, prevoditelji, tehničari, kuhari, poslužitelji, vozači – računa se da će se u kongresnom centru Bella na službenom zadatku naći oko šest tisuća ljudi. Plus, toliki je broj policajaca angažiran na širem području danske prijestolnice. K tome, preko tri tisuće medijskih poslenika pokrivati će – slovom, riječju, slikom - summit, uz 80 televizijskih postaja i 27 radijskih kanala. 80 kuhara brinut će se o objedima za 4.500 ljudi ovdje u centru Bella raspoređujući četiri i pol tone hrane, 45 tisuća bočica bezalkoholnih pića i, između ostaloga, 80 tisuća komada pribora za jelo i posuđa. 29 izaslanstava ima ovdje svoje urede, uz deset tisuća stolica i 27 kilometara kablova po kojima inače preskačemo.

Koliko je kompjutorizacija uznapredovala u ovim skandinavskim vodama veli i podatak da je instalirano 4.800 najsuvremenijih kompjutorskih priključaka koji omogućuju simultan rad 48 tisuća korisnika. Toliko nam baš neće trebati....čak i kada se događa povijesni trenutak odluke o proširenju Europske unije.

XS
SM
MD
LG