Linkovi

Do idealnog doma pomoću kablovske televizije (11/12/02) - 2002-12-11


Velik broj Amerikanaca, - ustvari njih oko 80 milijuna, prema posljednjim podacima -, kada dođe kući s posla, uključujuje televizor na jedan od programa namijenjenih popravcima i uljepšavanju kuće ili uređenju vrta. To je ogroman broj sam-svoj-majstor entuzijasta, koji, međutim, prema istraživanjima, mnogo više vremena provode gledajući programe, nego zaista nešto i popravljajući. Među stručnjacima, ova se potencijalno nadobudna publika naziva sam-svoj-gledatelj.

Okosnica svih takvih programa je «Home and Garden Television», televizijski kanal koji je za kućne majstore isto što i ESPN za ljubitelje sporta, odnosno MTV za popularnu glazbu. Kada je kanal započeo svoj samostalan život, prije osam godina, imao je jedva šest milijuna pretplatnika i nitko mu nije davao šanse za dugo i prosperitetno emitiranje. Međutim, do 1997, već je 25 milijuna domaćinstava pratilo gotovo non-stop, 24-satno emitiranje emisija o uređenju kuhinja i kupaona, malim popravcima u kući, dizajnerskim rješenjima različitih stilova uređenja stana, stvaranju vrta na balkonu i desecima drugih sličnih tema. Sada, kako rekosmo, takvih interesenata je već 80 milijuna.

HGTV dio je medijskog konglomerata Scripps, iz Cincinnatija, koji, - uz 21 novine i 10 televizijskih postaja -, posjeduje ukupno pet kablovskih televizijskih mreža posvećenih kućevnim pitanjima. Uz «HGTV», tu je «Do-It-Yourself» kanal, koji poučava svim vlastoručnim radovima, od šivanja i pletenja, pa do tokarenja drva; «Food Channel» posvećen je kuhanju, a «Shop at Home» kupovanju uz pomoć televizijskog ekrana i telefona kojim se željena roba naručuje. Najnoviji kanal, «Fine Living» posvećen je skrivenim i manje skrivenim aspiracijama za određenim stilom življenja – primjerice, jedna od emisija zove se «Život na vlastitom otoku».

Stvaranje programa za ovih pet kablovskih televizijskih kanala, ogroman je pogon – samo HGTV i DIY zajedno imaju oko 170 različitih serijskih programa, na kojma radi oko 80 nezavisnih producenata. Svakog dana, primjerice, snima se, između ostalog, na različitim lokacijama, i do šezdesetak različitih emisija iz serije «Prije i poslije», posvećene preuređivanju doma.

Uz redovite serijale, tu su i specijalni, prigodni programi: recimo, «Božić u Bijeloj kući», «Ekstremni Božić», «Božić u malom mjestu» i još nekoliko desetaka posvećenih samo dolazećim blagdanima, a da se ostale niti ne spominje. Posljednjih godina, element televizičnosti stvarnog života uvukao se i među programe posvećene uljepšavanju doma. Tako je jedna od najgledanijih emisija ona nazvana «Dizajniranje za spolove», u kojoj se pokušavaju pomiriti različiti ukusi bračnih partnera u uređenju zajedničkog stambenog prostora – na primjer, ljubav supruga prema jelenjim rogovima, s onom njegove supruge prema quiltovima.

Popularnost televizijskih emisija posvećenih domu još je jedna potvrda ljubavi Amerikanaca prema «idealiziranoj, starinskoj viziji toplog ognjišta oko kojega su živjele generacije nečije obitelji,» tvrdi Robert Thompson, direktor Instituta za studij popularne televizije, pri Sveučilištu Syracuse, u saveznoj državi New York. To znači da, ako sami uspijete popraviti slavinu ili napraviti ukrasni aranžman na stolu, i sami stvarate upravo takvo idealno obitavalište – objašnjava profesor Thompson.

XS
SM
MD
LG