Linkovi

Američki obavještajni djelatnici pažljivo proučavaju iračku deklaraciju (11/12/02) - 2002-12-11


Dužnosnici Sjedinjenih Država i dalje proučavaju iračku deklaraciju o programima naoružanja. Iračko ministarstvo vanjskih poslova je priopćilo kako Washington pokušava manipulirati ovim dokumentom kako bi opravdao vojni udar protiv Saddama Husseina.

Glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleischer je izjavio da ekipe vladinih prevoditelja i obavještajnih dužnosnika pažljivo proučavaju iračku deklaraciju. Napomenuo je kako je to početak procesa koji će trajati duže vrijeme. "Taj će proces biti ozbiljan. Bit će promišljen. I bit će oprezan. Bit će oprezan u smislu da budemo sigurni da u potpunosti razumijemo što to Irak pokušava deklarirati, kao i što je propustio deklarirati u ovom izuzetno dugačkom dokumentu".

Gospodin Fleischer je izjavio da će američki dužnosnici proučavati ovaj dokument bez nekih vremenskih ograničenja kako bi osigurali da ga se procijeni u svoj njegovoj cjelini. Jučer je, inače, Irak optužio Sjedinjene Države za 'banditizam' zbog ograničavanja distribucije izvješća o oružju samo na pet stalnih članica Vijeća sigurnosti. Deset drugih članica Vijeća sigurnosti dobit će redigiranu verziju izvješća bez povjerljivih informacija o zabranjenim oružjima. Gospodin Fleischer je nazvao ove navode Bagdada smiješnim, uz napomenu da je način distribucije izvješća utvrđen procedurom Ujedinjenih naroda.

XS
SM
MD
LG