Linkovi

Kongres kritizira nesuradnju obavještajnih agencija, manjak osoblja koje govori strane jezike (11/12/02) - 2002-12-11


Kongresni panel u kojem su bili članovi Zastupničkog doma i Senata objavio je izvješće o obavještanim propustima koji su prethodili terorističkim napadima od 11. rujna prošle godine. Izvješće sadrži dvadeset preporuka o mjerama koje se trebaju poduzeti kako se slični napadi ne bi dogodili u budućnosti.

Izvješće kritizira nesuradnju i nekoordiniranost obavještajnih službi te manjak osoblja koje govori strane jezike.

Tekst izvješća odobrili su su sinoć članovi Odbora Senata i Zastupničkog doma.

Članovi kongresnog tijela koje je sastavilo ovaj dokument pozvali su oba doma Kongresa da se založe za osnivanje ureda čelnika za obavještajne djelatnosti, u rangu ministra. Ovaj bi položaj u hijerarhijskom smislu bio iznad direktora CIA-e, Središnje obavještajne agencije, a nadgledao bi rad FBI-ja, Saveznog ureda za istrage i drugih obavještajnih agencija.

Dužnosnici američke vlade izjavili su da ovom dokumentu - na kojem se radilo gotovo godinu dana - nije cilj ukazivati na odgovornost za propuste koji su prethodili prošlogodišnjim terorističkim napadima. Međutim, izvješće američkog Kongresa ukazuje na organizacione, sistemske probleme koji postoje u Središnjoj obavještajnoj službi i u Saveznom uredu za istrage.

Predsjednik George Bush nedavno je potpisao zakon koji osniva neovisno istražno povjerenstvo kojem je također cilj uvtrditi propuste povezane s napadima na New York i Washington. Na čelu tog povjerenstva je Henry Kissinger, bivši američki državni tajnik i savjetnik za nacionalnu sigurnost.

XS
SM
MD
LG