Linkovi

Jimmyju Carteru uručena Nobelova nagrada za mir (10/12/02) - 2002-12-10


Bivši predsjednik Sjedinjenih Država Jimmy Carter pozvao je međunarodnu zajednicu da - kada je u pitanju uspostava mira i riješavanje svjetskih kriza - prihvati čelnu ulogu Ujedinjenih naroda.

Gospodin Carter je ovo izjavio u Oslu, prilikom dodjele Nobelove nagrade za mir. On je dodao da je svijet danas opasniji no što je to bio u prošlosti, te da su - u smislu prijetnje globalnom miru - terorizam i razni oblici građanskog rata zamijenili hladni rat, iz druge polovice 20. stoljeća.

Za hvatanje u koštac s novim globalnim izazovima najbolji su Ujedinjeni narodi, koji nastoje uspostaviti međunarodni konsenzus, naglašavajući važnost mirovne politike - rekao je bivši američki predsjednik.

Predsjednik Odbora za dodjelu Nobelove nagrade za mir, Gunnar Berge, nazvao je Jimmyja Cartera "najboljim bivšim predsjednikom" kojeg su Sjedinjene DRžave ikad imale. Odbor za dodjelu nagrade naveo je u obrazloženju da priznanje dodjeljuje Jimmyju Carteru zbog njegovog dugogodišnjeg rada u prilog miru, ljudskim pravima te gospodarskom i društvenom razvoju.

Za vrijeme mandata gospodina Cartera, 1978. godine, zaključen je izraelsko-egipatski mirovni sporazum.

1982. godine, nakon završetka predsjedničkog mandata, Jimmy Carter i njegova supruga Rosalynn osnovali su Centar Carter, ne-vladinu organizaciju koja prati regularnost izbora širom svijeta, te nastoji postići mir u krizama u trećem svijetu.

Danas će u Štokholmu biti predane Nobelove nagrade jedanaestorici dobitnika u kategorijama književnosti, medicine, fizike, kemije i ekonomije. Svako odličje prati i novčana nagrada od milijun dolara.

XS
SM
MD
LG