Linkovi

Dan ljudskih prava (10/12/02) - 2002-12-10


Predsjednik George Bush proglasio je današnji dan Danom ljudskih prava. Američki je predsjednik time obnovio američko zalaganje za načela slobode, jednakosti i davanje prilike svakom čovjeku da uspije u životu.

Gospodin Bush je proglasio nedjelju, 15. prosinca, Danom Povelje o pravima, ustavnog dokumenta s kraja 18. stoljeća u kojem se navode prava američkih građana. Tjedan koji počinje današnjim danom proglašen je Tjednom ljudskih prava.

U proglasu, predsjednik Sjedinjenih Država navodi da Amerika, kao nacija, poštuje vrijednosti poput slobode govora, pravde koja je jednaka za svakog građana te vjerske tolerancije. Predsjednik je također u proglasu izjavio da će Sjedinjene Države u budućnosti nastaviti sa svojim protivljenjem silama tiranije, nepravde i okrutnosti.

Predsjednik George Bush u proglasu navodi da "milijuni ljudi širom svijeta još uvijek ne mogu ostvariti svoja ljudska prava." On je ponovio američku odlučnost da na globalnom planu podrže borbu za osnovne građanske slobode. Američki je predsjednik naveo zemlje poput Kube, Irana, Zimbabwea i Bjelarusa, kao države u kojima i danas traje borba za ostvarenje nekih od temeljnih građanskih prava.

Proglas predsjednika Sjedinjenih Država o Danu ljudskih prava poklapa se s obilježavanjem Međunarodnog dana ljudskih prava, kojeg određuje Povelja Ujedinjenih naroda, prihvaćena 10. prosinca 1948. godine.

XS
SM
MD
LG