Linkovi

William Donaldson - novi čelnik Komisije za kontrolu burzovnog poslovanja (10/12/02) - 2002-12-10


Novi čelnik Komisije za kontrolu burzovnog poslovanja, vladina tijela koje nadzire tržište dionica, je William Donaldson.

Gospodina Doladsona, po profesiji bankara, na ovaj je položaj jutros imenovao predsjednik George Bush.

Ovo imenovanje dolazi dan nakon što je za ministra financija imenovan John Snow, koji je do imenovanja radio na čelnom položaju u jednoj korporaciji u prometnom sektoru.

William Donaldson zamijenit će Harveya Pitta, koji je podnio ostavku zbog pogrešaka u vođenju tijela koje je zaduženo za nadzor nad računovodstvenim sektorom, koji je tijekom prošle i ove godine bio umiješan u niz poslovnih skandala.

Današnje i jučerašnje imenovanje dio su sastavljanja novog ekonomskog tima u administraciji predsjednika Bush. Glavni cilj gospodarske politike vlade je donošenje mjera koje će stimulirati gospodarski rast.

Republikanski se čelnici nadaju da će novoimenovani dužnosnici - do predsjedničkih izbora 2004. godine - pridonijeti jačanju američke ekonomije.

Izvori bliski Republikanskoj stranci navode da je Bijela kuća pod pritiskom da odustane od kandidature Stephena Friedmana, bivšeg čelnika investicijske firme Goldman, Sachs, za predsjednikova savjetnika za ekonomsku politiku. Razlog za mogući odustanak - zabrinutost republikanaca da Stephen Friedman nije čvrst pristaša smanjivanja poreza, jednog od glavnih načela vladine ekonomske politike.

XS
SM
MD
LG