Linkovi

Tankerska plovidba iz Zadra uspješno surađuje s američkim naftnim korporacijama (10/20/02) - 2002-12-10


Nakon potonuća tankera Prestige punog nafte u zapadnim vodama Španjolske, Europska unija je pooštrila mjere brodovima za prijevoz ove sirovine u njezinim vodama. Tankerska plovidba Zadar jedna je od vodećih kompanija u Sredozemlju. Njezin komercijalni direktor Danko Ivon za Glas Amerike analizira sigurnosne aspekte prijevoza nafte te suradnju s američkim prerađivačkim tvrtkama.

Tankerska plovidba Zadar osnovana je 1955. godine, a danas upošljava oko tisuću i 100 djelatnika. U svome sastavu ima 18 brodova. Sedamdeset posto su tankeri, a ostatak su brodovi za prijevoz suhih tereta takozvani bulk-carrieri. Od 18 milijuna tona prevezene nafte i suhih tereta po cijelome svijetu Zadrani godišnje zarade između 120 i 140 milijuna dolara.

Tankerska plovidba prevozi naftu za najznačajnije svjetske prerađivače: korporacije Conaco, Shell, BP, Repsol, Agip, Total i Elf.

Danko Ivon komercijalni direktor ove tvrtke na prvo mjesto glede suradnje spominje američku kompaniju Exxon Mobil s kojom je Tankerska plovidba započela suradnju prije 12 godina. Čelnici Exxon Mobila zadovoljni su što Tankerska plovidba ispunjava američke standarde najstrože sigurnosti brodova posebice glede dvostruke oplate, što je, kazat će direktor Ivon temelj uspješne suradnje, a potvrda su i 25 milijuna dolara koje Zadrani zarade svake godine u poslovima s Exonom.

Danko Ivon: Danas imamo dva broda u suradnji s Exxon Mobilom. To su brodivi “Frankopan “ i “Dalmacija.” To su novi double-hall brodovi koji uglavnom prevoze naftu koju krcaju na Istočnoj obali Meksika i u Venezueli, za rafinerije Exxon Mobila u US Golfu, a to je u Houstonu i New Orleansu. To je ta linija i tu se zapravo preveze taj veliki dio, od 4 – 6 milijuna tona nafte godišnje za američke potrebe.

Brodovi Tankerske plovidbe stari su u prosjeku 11 godina, a sama kompanija iz Zadra posjeduje svjetske certifikate za kvalitetu i sigurnost.

Naftovodni sustav iz Rusije već je danas spreman dopremiti naftu u rafineriju Sisak. Kada se u skoroj budućnosti dovrši dionica naftovoda Sisak – Omišalj na otoku Krku, tankerski promet u Jadranu biti će značajno pojačan. “Izvjesno je da je svaki tanker, pogotovo ako nema kvalitetnu posadu, potencijalna ekološka bomba za Jadran. Kako to izbjeći? Treba ograničiti godine starosti broda. Dopustiti maksimalnu starost broda 20 godina, plus rigorozne kontrole i to kada brod dođe u luku kao što se radi u drugim zemljama. Prema tome, mlađi brodovi sa dvostrukom oplatom i sa kvalitetnom posadom umanjuju vjerojatnost eventualnog ekološkog incidenta na moru", ističe Danko Ivon, komercijalni direktor Tankerske plovidbe.

XS
SM
MD
LG