Linkovi

Isprika senatora Trenta Lotta zbog izjave na rođendanskoj proslavi Stroma Thurmonda (10/12/02) - 2002-12-10


Čelnik republikanaca u Senatu Trent Lott ispričao se zbog izjave da bi "situacija u Sjedinjenim Državama danas bile bolja da je njegov republikanski kolega Storm Thurmond - koji je 1948. godine bio predsjednički kandidat južnjačkih segregacionista - pobijedio na izborima."

Strom Thurmond - koji je nedavno u Senatu Sjedinjenih Država proslavio 100. rođendan - se 1948. godine zalagao za potpunu rasnu segregaciju.

U pismenoj izjavi objavljenoj danas senator Trent Lott je rekao da su zbog "loše izabranih riječi neki ljudi stvorili utisak da ja podržavam odbačenu politiku iz prošlosti, a to" – kako je rekao – "nije istina."

Članovi kongresnog kluba zastupnika afro-američkog podrijetla priopćili su da isprika senatora Lotta "nije dovoljna".

Senatora Trenta Lotta je nedavno kritizirao i Al Gore, bivši dopredsjednik Sjedinjenih Država i demokratski kandidat na predsjedničkim izborima 2000. godine. On je rekao da se radilo o "rasističkoj izjavi", zbog koje bi Senat trebao donijeti neku vrst sankcije protiv Trenta Lotta, koji će u siječnju preuzeti dužnost čelnika republikanske većine u Senatu Sjedinjenih Država.

Jesse Jackson, jedan od najutjecajnih čelnika borbe za građanska prava američkih crnaca, pozvao je Trenta Lotta da podnese ostavku na čelni položaj svoje stranke u Senatu.

XS
SM
MD
LG