Linkovi

Novi ministar financija trebao bi biti glavni zagovornik prioriteta  administracije za gospodarskim rastom  (10/12/02) - 2002-12-10


Predsjednik Bush je nominirao Johna Snowa za novog ministra financija i obećao novi paket za stimulaciju gospodarstva koji bi trebao vratiti snagu posustaloj američkoj ekonomiji. Nakon jučerašnjeg proglašavanja ove nominacije, predsjednik Bush je izjavio da će gospodin Snow biti glavni zagovornik prioriteta njegove adminsitracije za gospodarskim rastom, otvaranju radnih mjesta i intenziviranju međunarodne trgovine. Ukoliko ga potvrdi Senat, gospodin Snow - koji je dosad radio kao glavni direktor željezničkog konglomerata CSX Corporation - zamijenit će dosadašnjeg ministra Paula O'Neilla. Gospodin O'Neill je zajedno sa savjetnikom presjednika Busha za gospodarska pitanja Lawrencem Lindseyem podnio iznenadno ostavku u petak nakon pritisaka iz Bijele kuće. Analitičari smatraju da će nova ekipa predsjednika Busha zadužena za ekonomska pitanja pomoći da se progura paket mjera za stuimuliranje gospodarstva koji će biti predstavljen početkom sljedeće godine. (at)

Čelništvo Republikanske stranke se nada da će nova imenovanja na gospodarskom planu poboljšati stanje u američkoj ekonomiji uoči predsjedničkih i kongresnih izbora 2004. godine. Ekonomski stručnjaci smatrajau da gospodin Snow ima dosad postignute odlične rezultate na korporativnoj razini, a isto tako i iskustva s washingtonskim političkim establishmentom, ali dodaju da je ovo imenovanje naišlo na mlake reakcije na Wall Streetu. Jučer je industrijski prosjek Dow Jones izgubio 172 boda, a Bijela se kuća nadala da će izabrati novog ministra financija u kojeg će ulagači imati povjerenje...Očekuje se da će predsjednik Bush imenovati svog novog glavnom gospodarskog savjetnika tijekom nekoliko sljedećih dana. Dužnosnici Bijele kuće su priopćili da je izbor pao na bankara Stephena Friedmana za taj položaj, koji je u prošlosti radio za ulagačku tvrtku Goldman Sachs...Recimo na kraju i to da je nominirani ministar financija John Snow bio viši dužnosnik Ministarstva transporta u administraciji predsjednika Geralda Forda.

XS
SM
MD
LG