Linkovi

HHO: Hrvatska jedina europska zemlja bez javne kontrole nad tajnim službama (9/12/02) - 2002-12-09


Iako je novi Zakon o sigurnosnim službama stupio na snagu još prije gotovo šest mjeseci, 1. travnja ove godine, Hrvatska još uvijek nema šefove dviju od ukupno tri sigurnosne službe, niti bilo kakav javni nadzor nad tim službama. To znači da sigurnosno-obavještajni sustav Hrvatske, jednako kao i u vrijeme HDZ-a, može biti zloupotrijebljen u interesu jedne ili više stranaka, a ne društvene zajednice – istaknuto je danas na okruglom stolu kojega je u Zagrebu organizirao Hrvatski helsinški odbor, a tema mu je bila javna kontrola nad tajnim službama.

Na skupu su, osim aktivista nevladinih organizacija, sudjelovali i stručnjaci, zatim pripadnici bivšeg obavještajnog sustava, poput Josipa Manolića, donedavnog šefa vojne protuobavještajne službe Mladena Ružmana i saborskih zastupnika. Cilj je skupa bio upozoriti nadležne u vlasti da Zakon o sigurnosnim službama provedu do kraja.

Naime, taj zakon kojim je reorganizirana hrvatska obavještajna zajednica i svedena na tri obavještajne službe na današnjem skupu je dobio pozitivne ocjene, ali vladajuća petorka nema političke volje da ga provede do kraja.

Predsjednik HHO-a Žarko Puhovski upozorio je da su, zbog nedostatka civilnog nadzora nad radom tajnih službi, prava i slobode hrvatskih građana ponovno dovedeni u opasnost. Takvo što se, podsjetimo, događalo u doba HDZ-ove vlasti, kada su tajne službe uhodile političke neprijatelje HDZ-a, o čemu svjedoče brojni dosjei građana, otkriveni nakon HDZ-ove vlasti.

Gospodin Puhovski je istaknuo da je Hrvatska jedina europska država koja nema javnu kontrolu nad tajnim službama. Vlatko Cvrtila, profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, upozorio je da, ni pet i pol mjeseci od stupanja na snagu novog Zakona o sigurnosnim službama, nije formirano tijelo za njihov nadzor - Vijeće za nacionalnu sigurnost.

Da političkog manipuliranja tajnim službama ima i nakon HDZ-ovog odlaska s vlasti potvrdio je na skupu i Mladen Ružman, donedavni šef vojne protuobavještajne službe. Nenad Stazić, SDP-ov saborski zastupnik i jedan od rijetkih predstavnika aktualne vlasti na ovom skupu, okrivio je za kašnjenje nadzora nad obavještajnim službama bivšu predsjednicu saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost, HSLS-ovku Đurđu Adlešić.

Sudionici HHO-ovog okruglog stola poslali su sa skupa poruku Vladi da što prije imenuje šefove dviju tajnih službi i uspostavi javni nadzor nad njihovim radom.

XS
SM
MD
LG