Linkovi

CIA u potjeri za Amerikancima u al-Qaidi (9/12/02) - 2002-12-09


Prema izvješćima Associated Pressa, u kojima se navodi neimenovani američki dužnosnik, kaže se da prema pravilima rata predsjednika Busha, Središnja obavještajna agencija CIA može legalno ubijati američke građane koji u inozemstvu rade za terorističku mrežu al-Qaidu. Prema istim izvješćima, predsjednik je odredbu u tom smislu potpisao nakon terorističkih napada od 11. rujna prošle godine. Vlasti očigledno ne čine nikakvu iznimku u odnosu na američke državljane. Dužnosnici koje se navodi u ovim izvješćima kažu kako dozvola da se napadnu Amerikanci nije konkretno spomenuta, ali da se iz odredbe razumije kako je to dopušteno.

Porcher Taylor je stručnjak za sigurnosna i obavještrajna pitanja koji radi za Sveučilište Richmond i Centar za strateške i međunarodne studije u Washingtonu. On smatra da je prošlogodišnje uhićenje Ameriknca Johna Walkera Lindha, koji se u Afganistanu borio na strani talibana, možda utjecalo na predsjednikov način razmišljanja. Ako je to točno - smatra gospodin Taylor - ovlasti koje je CIA dobila predstavljat će značajno udaljavanje od uloge koju je ova obavještajna agencija igrala posljednjih godina.

Porcher Taylor smatra da komplicirane i izvanredne okolnosti traže i nevjerojatne pravne protumjere i mjere. S Johnom Walkerom Lindhom došlo je do presedana da je Amerikanac pomagao, ako ne aktivno, a ono pasivno, al-Qaidu. U tom je slučaju, po riječima gospodina Taylora, on u pravnom smislu isto toliko meta koliko i al-Qaida. Već je ranije i došlo do incidenta gdje je u takvim okolnostima ubijen jedan američki državljanin.

Porcher Taylor: U vozilu koje je pogođeno raketom iz bespilotne letjelice bilo je nekoliko stranaca, no jedan od njih je bio američki državljanin. I po mom mišljenju, razlog zašto je administracija predsjednika Busha upravo sada namjerno pustila informaciju o tajnoj predsjednikovoj odredbi jest da se ovo opravda, nakon što se dogodilo.

Tom Crosby: Nije li možda time pokušao upozoriti ljude u inozemstvu?

Porcher Taylor: Mislim da bi to mogao biti jedan otrežnjavajući efekt u tom smislu ili malo odvraćanje vis-a-vis al-Qaide i njenih interesa da unovači i zadrži Amerikance da im pomažu u Sjedinjenim Državama i u inozemstvu.

Tom Crosby: Mislite li da će Središnja obavještajna agencija sa svojom sadašnjom ulogom biti zainteresirana da igra i ulogu atentatora?

Porcher Taylor: CIA nevoljko prihvaća ovu ulogu. Tijekom sedamdesetih godina prošlog stoljeća postojala je ozbiljna zabrinutost u ovoj zemlji da će CIA i FBI špijunirati i nadgledati domaće političke organizacije, isto kao i sumnjive domaće organizacije čija lojalnost možda nije skroz na strani Sjedinjenih Država, bez obzira radilo se o crkvenim organizacijama, ljevičarima ili desničarima. Sad smo došli do toga da CIA priznaje - i kod kuće i u inozemstvu - da imamo neprijatelje unutar zemlje.

Tom Crosby: Mislite li da CIA-i odgovara ova uloga?

Porcher Taylor: Nimalo. Javnost smatra da CIA mora preuzeti tu ulogu i, zapravo, sad se mora pred javnošću hvaliti o svom uspjehu. Zanimljivo je da je upravo CIA bila taj entitet, odnosno ta organizacija ili agencija koja je nedavno dala odobrenje da se ispali raketa iz te bespilotne letjelice. I činjenica da je CIA to javno iznijela je bez presedana u povijesti. Isto tako aktivnosti CIA-e u Afganistanu su vrlo javne. Sada, nakon napada od 11. rujna, govorimo o vrlo transparentnoj CIA-i. A dobar dio toga ima veze s faktorom odnosa s javnošću, odnosno time da je ova agencija bila toliko potresena onim što se dogodilo 11. rujna i osjećala je da za to snosi određenu razinu odgovornosti.

Po riječima gospodina Taylora, CIA ionako nije imala drugu opciju osim da preuzme inicijativu i postane agresivna.

XS
SM
MD
LG