Linkovi

Milošević svjedoku C-025: Govorite po uputama iz Hrvatske (9/12/02) - 2002-12-09


Bivši vođa tzv. krajine, Milan Babić danas je završio svjedočenje u procesu haaškoga Tribunala protiv Slobodana Miloševića. Potom je svjedočio novi zaštićeni svjedok, koji je, poput njegovog prethodnika Babića, istaknuo ulogu srpske Službe državne sigurnosti u sukobima u Hrvatskoj.

Milan Babić danas je završio svoje svjedočenje novim unosom u dokaze Tužiteljstva rekavši sljedeće: “Ne-Srbe su pod kontrolom srpske Službe državne sigurnosti, iz sela protjerivale snage Teritorijalne obrane i "krajinske" milicije. JNA se 1991. godine rasporedila u "krajini" kako bi sačuvala državu koju je stvarao Milošević, ona nije bila neutralna strana za sprečavanje sukoba.” Snimci razgovora Kertesa i Karadžića nisu se bavili hranom – jer hrana nije predstavljala Kertesov posao – već raspodjelom oružja, pri čemu je Milošević okršten šifrom 'šefa robnih rezervi'".

Babića je u sudnici naslijedio još jedan zaštićeni svjedok pod šifrom C-025 - ponovno iza paravana i izmijenjenog glasa. Svrha je njegova svjedočenja opisivanje zbivanja u Baranji. Prvi dio iskaza odnosio se na 1991. godinu i kampanju etničkog čišćenja ne-Srba. Članstvo u SDS-u bilo je pri odabiru zapovjednika Teritorijalne obrane značajnije nego vojno znanje, a nacionalni su zanos dizali posjeti Vojislava Šešelja i Milana Paroškog.

Od kolovoza 1991. nadzor nad kompletnom Baranjom preuzeli su Srbi, imovina ne-Srba je opljačkana, a o preraspodjeli ispražnjenih kuća brinuli su se krizni štabovi. I ovaj je svjedok opisao ulogu srpskih obavještajaca, rekavši da su časnici Službe državne sigurnosti ostali u Baranji i nakon povlačenja JNA.

U Baranji su djelovale "crvene beretke", specijalne jedinice srpske Službe državne sigurnosti. Ove su jedinice angažirane u dva navrata, drugi put 1995. godine, uglavnom da uvedu red u bezakonje i spriječe pljačke, te obučavaju lokalne momke za vojsku. Elitna jedinica je za svoje prljavije poslove koristila kriminalce pri čemu ni sama nije bila imuna od nekih aktivnosti ove vrste te je, primjerice, njezin zapovjednik Mijović optužen radi pljačke automobila.

Hrvati su hapšeni da bi ih se kasnije razmjenjivalo za srpske zarobljenike, no dio tih ljudi za razmjenu je likvidiran - rekao je svjedok.

C-025 izdržao je potom detaljno ispitivanje od strane Slobodana Miloševića. Optuženi tvrdi da svjedok govori prema uputama iz Hrvatske. Milošević je veoma detaljno opisao svjedokov put u den Haag, naveo čak i imena osoba s kojima se C-025 susretao, čak i činjenicu da ga je u Zagreb vozio službeni "golf" jedne hrvatske obavještajne agencije.

Svjedok je sve ovo zanijekao. "Podaci koje ste iznosili podaci su hrvatske tajne službe jer iznesene činjenice niste mogli znati", inzistirao je Milošević na namještaljci, na što se poziva u svakoj prilici od prvog dana procesa.

XS
SM
MD
LG