Linkovi

Kongres poziva na uvođenje nove funkcije direktora za obavještajne djelatnosti  na razini ministra (9/12/02) - 2002-12-09


Republikanski i demokratski zastupnici u Kongresu koji se bave istragom prošlogodišnjih terorističkih napada na Sjedinjene Države pozivaju na imenovanje novog direktora za obavještajne djelatnosti na razini ministra. Zajednički kongresni panel priprema izvješće s preporukama kako da se poboljša koordinacija američkih obavještajnih službi. To bi trebala biti i glavna dužnost osobe koja bi bila imenovana na novi ministarski položaj i koja bi po rangu bila na višem položaju od direktora Središnje obavještajne agencija CIA-e, te bi nadgledala rad Saveznog istražnog ureda FBI-ja. Kongresni čelnici namjeravaju objaviti svoju preporuku tijekom nekoliko sljedećih dana.

Prema pisanju New York Timesa, u izvješću se neće utvrđivati konkretna krivica za obavještajne propuste prije napada od 11. rujna, ali će se ukazati na organizacijske probleme unutar CIA-e i FBI-ja. Demokratski senator iz Floride Bob Graham izjavio je da bi novi direktor za obavještajne djelatnosti trebao osigurati da sve postojeće obavještajne agencije dijele informacije koje imaju i da djeluju kao jedna ekipa.Predsjednik Bush je već ranije potpisao zakonsku mjeru kojom se formira neovisno povjerenstvo za istragu napada od 11. rujna na čijem se čelu nalazi Henry Kissinger.

XS
SM
MD
LG