Linkovi

Film tjedna: Analyze That (8/12/02) - 2002-12-08


Komičar Billy Crystal i oskarovac Robert de Niro ponovno su se našli zajedno na velikom ekranu u drugom nastavku njihove hit-komedije iz 1999. godine koji nosi naslov “Analyze That”.

Robert de Niro ponovno igra ulogu dosta nestabilnog mafijaškog šefa Paula Vittija. Billy Crystal je onaj isti neurotični psihoterapeut Ben Sobel. U prvom filmu, on je, istina nevoljko, pomagao ovom mafijašu da prevlada napade tjeskobe. U drugom nastavku filma Paul Vitti odležava zatvorsku kaznu zbog brojnih kaznenih djela, i u jednom trenutku se počinje čudno ponašati.

Pjevušeći melodiju iz filma “Priča sa zapadne strane” postaje potpuno nekomunikativan. Zatvorska uprava, ne znajući da li je stvarno doživio mentalni poremećaj ili se samo pretvara, šalje Vittija kući, pod pasku doktora Sobela. Međutim, doktoru ne treba dugo da bi uvidio da ih je Vitti prevario i odglumio psihički poremećaj. ... Sučeljen s pacijentovom prijetnjom ubojstvom i vlastima, koje prijete uhićenjem, dr. Sobel se počinje ponašati iracionalno.

Billy Crystal, koji je ujedno i izvršni producent filma “Analyze That”, kaže da je predstavljalo izazov snimiti nastavak filma koji bi bio jednako komičan kao i original:

"Teško je bilo napraviti nastavak filma, nakon što je prvi postigao toliki uspjeh. Pitate se, zašto bi ljudi došlo ponovno gledali film, zašto bi ih uopće bilo briga? Trebalo mi je zato dugo vremena da napokon krenem s projektom, a usput, tijekom snimanja radili smo i izmjene, pokušavali učiniti film još zabavnijim, sve do trenutka kada smo bili sami zadovoljni dostignutim."

Glumačka karijera Roberta de Nira protegla se na više od 80 filmova. Zanimljivo je, međutim, da mu je ovo bio prvi put da je snimio nastavak nekog svog filma.

"Bilo je bitno dobro se zabaviti, a ja nisaa uvijek bio siguran da će uspjeti. Dio materijala činio mi se smiješnim na papiru, ali nisam bio siguran hoću li to moći odglumiti ili ne. Ponekad sam bio nesiguran kada se radilo o glumljenju psihičkih tegoba, ali sam i to ipak odigrao. Rekao bih sebi, ako ne probaš, nećeš nikada ni znati" - rekao je po završetku snimanja gospodin de Niro.

U prvom filmu naslovljenom “Analyze This”, Robert de Niro, kojeg poznajemo po dramatski nabijenim ulogama, osvojio je publiku svojom neočekivanom, komičnom stranom. Veterana komedije Billyja Crystala to, međutim, nije iznenadilo:

"U stvari, kada sam prvi put počeo razvijati ideju o ovom filmu, poslao sam scenarij Roberu de Niru, nazvao ga telefonom, i rekao: “Pročitaj ovo, mislim da je odlično.” Milijun puta sam mu rekao da mi se čini da je i u mračnim scenama koje je igrao u karijeri često odavao određenu dozu humora. Osjećao sam da je on izuzetno omiljen i poštovan glumac, pa sam ga uvjeravao da odigra jednu komičnu ulogu ulogu, i da će publika biti oduševljena. Bio sam u pravu. Uživam ga gledati kada se sam dobro zabavlja."

De Niro pak galantno odgovara da je dio zabave došao upravo iz činjenice da je imao prilike raditi s Billyjem Crystalom.

U filmu “Analyze that” igra još i Lisa Kudrow - pripala joj je uloga psihijatrove supruge, te veteranka velikog ekrana Cathy Moriarty, u ulozi mafijašice-suparnice. Kao i u slučaju prvog filma, i nastavak je režirao Harold Ramis. (at)

XS
SM
MD
LG