Linkovi

Opasnost Iraka (8/12/02) - 2002-12-08


Teroristi koji su 11. rujna 2001. napali Sjedinjene Države i dalje operiraju. Više nemaju utočište u Afganistanu, ali al-Qaida još uvijek djeluje u više od pedeset zemalja svijeta. Njeni teroristi ubijaju nevinu ljude diljem svijeta, od Kuvajta do Kenije i Jordana, od Jemena do Filipina. Teroristi al-Qaide odlučni su u namjeri da nabave oružje za masovno uništavanje – kemijsko, biološko i nuklearno.

Postoji opasnost da će se al-Qaida ili drugi teroristi udružiti s izopćenim režimima koji imaju takvo oružje i upotrijebiti ga protiv Sjedinjenih Država ili članova koalicije predvođene Sjedinjenim Državama. “Zato sučeljavanje s prijetnjom koju predstavlja Irak nije odstupanje od rata protiv terorizma,” rekao je američki dopredsjednik Dick Cheney, dodajući: “To je neophodno da bismo pobijedili u ratu protiv terorizma.”

Gospodin Cheney je kazao: “Sadam Husein štiti teroriste i instrumente terora.” Upotrijebio je kemijsko oružje u ratu protiv Irana i u operacijama protiv Kurda u vlastitoj zemlji. “Njegov režim,” rekao je dopredsjednik Cheney, “već preko deset godina održava kontakte na visokoj razini s al-Qaidom i osigurava obuku za al-Qaidine teroriste.”

Irak je 1998. obustavio svu suradnju s inspektorima. Inspektori su trebali provjeriti da li se Irak doista razoružava, kao što se to od njega tražilo nakon što je izgubio u ratu u Perzijskom zaljevu 1991. Nedavno je irački režim ponovno dozvolio inspektorima da uđu u zemlju, u skladu s rezolucijom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda 1441.

Da bi inspekcije bile uspješne, Sadam Husein mora prijaviti svoje programe za razvoj kemijskog, biološkog i nuklearnog naoružanja. No, kako je rekao gospodin Cheney, “Sadam je to obećavao i ranije i uvijek je kršio svoja obećanja.” Ovoga puta, njegove obmane neće se tolerirati. Ovoga puta, kako je rekao predsjednik Bush, odugovlačenje i prkošenje izazvat će najoštrije posljedice. Zahtjevi svijeta bit će ispunjeni, ili će, u suprotnom, biti poduzete odgovarajuće mjere. Ili će Sadam Husein ispoštovati rezoluciju Ujedinjenih naroda ili će to za njega učiniti Sjedinjene Države i njihovi saveznici.

XS
SM
MD
LG