Linkovi

Bush o protumuslimanskim izjavama (7/12/02) - 2002-12-08


Od terorističkih napada na Sjedinjene Države 11. rujna 2001. godine, predsjednik George Walker Bush je jasno rekao da koalicija predvodjena Sjedinjenim Državama vodi globalni rat protiv terorizma, a ne protiv islama. Velika većina amerikanaca dijeli njegovo stajalište. A prema američkim muslimanima, kao i pripadnicima drugih vjerskih manjina, i dalje se odnosi tolerantno i s poštovanjem. Nažalost, nekoliko evangelističkih vjerskih veledostojnika nedavno su izrekli omalovažavajuće komentare o islamu.

Kako je predsjednik Bush rekao: “Neki od izrečenih komentara o islamu ne održavaju osjećaje moje vlade ili pak osjećaje većine Amerikanaca.” Medjutim, pravo na slobodu govora, poput prava na slobodu vjeroispovijesti, ugradjeno je u, i zaštićeno Ustavom Sjedinjenih Država. To znači da Amerikanci imaju pravo izraziti sva svoja stajališta, čak i ona koja većina njihovih sugradjana doživljava kao krivo informirana ili čak mrska.

Važno je, kako je to rekao predsjednik Bush, da je rat protiv terorizma “rat protiv pojedinaca čija su srca ispunjena mržnjom.” To nije rat protiv Islama ili bilo koje druge vjeroispovijesti. Zaista, kampanja za iskorijenjivanje bin-Ladenove terorističke mreže al-Qaida usmjerena je protiv grupe koja želi iskriviti značenje islama i krivo ga tumačiti. Postoje “milijuni miroljubivih američkih muslimana”, rekao je predsjednik Bush, a velika većina Amerikanaca poštuje muslimane i njihovu vjeru.

XS
SM
MD
LG