Linkovi

Kršenja ljudskih prava u Iraku (5/12/02) - 2002-12-08


Sadam Husein koristi torturu, silovanje i teror kako bi provodio opresiju nad iračkim gradjanima. Ovaj zaključak iznosi se u jednom izvješću britanske vlade.

Izvješće nosi naslov “Sadam Husein: Zločini i kršenja ljudskih prava.” Temelji se na obavještajnom materijalu, izjavama žrtava iračke torture, te izvješćima ne-vladinih organizacija.

Prema navodima u izvješću, “Irak je zastrašujće mjesto za život”, u kojem “su uobičajena proizvoljna uhićivanja i ubojstva.” Političke disidente se muči, ženama su uskraćena temeljna ljudska prava te ih se, dok borave u pritvoru, sustavno siluje od strane osoblja službi sigurnosti. Političke zatočenike drži se u nehumanih i ponižavajućim uvjetima.

U britanskom izvješću dokumentiraju se neke od metoda mučenja koje koristi Sadamova policija, uključujući vadjenje očiju, elektro-šokove i bušenje ruku električnim bušilicama. Po riječima britanskog ministra vanjskih poslova Jacka Strawa: “Dossier je potresan materijal za čitanje.”

U izvješću se takodjer iznose pojednosti o progonima iračkih Kurda i pripadnika šiitske zajednice. “Sadam Husein se okrutno odnosio prema svakoj oporbi otkako se popeo na vlast 1979. godine”, kaže se u britanskom izvješću. “Okrutno i bešćutno nepoštivanje ljudskog života te patnja ostaju i dalje glavna obilježja njegovog režima.” Po riječima britanskog ministra vanjskih poslova Strawa: “izvješće je objavljeno kako bi se potsjetilo svijet da se zlouporabe koje čini režim protežu daleko izvan njegovih nastojanja da dodje do oružja za masovno uništavanje čime krši svoje medjunarodno preuzete obveze.”

Civilizirane zemlje ujedinjuju se kako bi odgovorile na prijetnju koju predstavlja Sadam Husein. Rezolucija Ujedinjenih naroda 1-4-4-1 osigurava inspektorima za oružje snažan mandat za verifikaciju uništavanja iračkog oružja za masovno uništavanje.

Sada je odgovornost na Iraku da suradjuje s inspektorima. Kako je to rekao predsjednik George Bush: “Mi nećemo dopustiti Sadamu Huseinu da ucjenjuje i/ili terorizira zemlje koje vole slobodu.” “Odgadjanje i prkošenje”, rekao je predsjednik Bush, “dovesti će do najtežih posljedica.”

XS
SM
MD
LG