Linkovi

SAD i Britanija skeptični glede iračke dokumentacije o oružju (8/12/02) - 2002-12-08


Iračka deklaracija o oružju nalazi se na putu ka Beču i New Yorku gdje će je analizirati stručnjaci Ujedinjenih naroda i raspraviti Vijeće sigurnosti. Deklaracija o iračkom oružju sadrži 12 tisuća stranica dokumenata i kompjutorske diskove koji – kako tvrdi Bagdad – dokazuju da Irak ne raspolaže oružjem za masovno uništavanje. Irački dužnosnik Amir Al-Saadi je izjavio da je izvješće vjerodostojno i detaljno te je pozvao kritičare da dokažu suprotno.

Sjedinjene Države i Britanija su izrazili skepsu glede iračke deklaracije oružja. Predsjednik Bush je izjavio da će trebati neko vrijeme prije nego se utvrdi kredibilitet iračkog popisa. Drugi američki dužnosnici kažu da sama veličina predane dokumentacije ne znači da je izvješće potpuno. Britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw je izjavio za britansku televiziju da su se ranije izjave Saddama Husseina o njegovim oružanim kapacitetima pokazale pukim lažima. Rusija je, s druge strane, priopćila da predaja iračkog popisa oružja na vrijeme pokazuje predanost Bagdada da ispuni traženja Ujedinjenih naroda.

New York Times prenosi u današnjem broju izjave američkih vojnih dužnosnika koji kažu da će u siječnju imati dovoljno vojnika u području Perzijskog zaljeva za mogući napad na Irak. Američke oružane snage upućuju u regiju vojnike, oružje i opremu. U međuvremenu, bivši američki predsjednik Jimmy Carter je izjavio da ne vidi razlog za napad na Irak ako iračka vlada ispuni zahtjeve Ujedinjenih naroda. Gospodin Carter je dao tu izjavu u Oslu gdje će mu u utorak biti uručena Nobelova nagrada za mir.

Kuvajt je odbacio ispriku Saddama Husseina zbog invazije 1990. godine koja je dovela do Zaljevskog rata. U toj poruci irački je čelnik kritizirao kuvajtske čelnike zbog niza događaja koji su prethodili iračkoj invaziji te je rekao da Kuvajt nastavlja surađivati s onima koji imaju agresivne namjere prema Iraku.

Inspektori za oružje u Iraku nastavili su inspekcije obišavši danas jednu tvrtku za geološka istraživanja te tvornicu pesticida izvan Bagdada. Danas u Irak dolazi nova skupina UN-ovih stručnjaka za oružje, a jučer je stigao prvi od nekoliko helikoptera koji će omogućiti inspektorima nenajavljene inspekcije izvan područja Bagdada.

XS
SM
MD
LG