Linkovi

Centar Kennedy danas dodjeljuje godišnje nagrade istaknutim umjetnicima (8/12/02) - 2002-12-08


Središnja kulturna ustanova u glavnom gradu Sjedinjenih Država, Centar za scensku umjetnost John F. Kennedy, danas dodjeljuje redovite godišnje nagrade petorici istaknutih umjetnika.

Pod svjetlima operne dvorane Centra Kennedy u Washingtonu danas će biti dodijeljene nagrade petorici američkih umjetnika: ravnatelju i pijanistu Jamesu Levineu, glumici Elizabeth Taylor, glumcu Jamesu Earlu Jonesu, pjevaču i kantautoru Paulu Simonu te glumici, plesačici i pjevačici Chiti Rivera.

59-godišnji James Levin, umjetnički direktor Metropolitan opere u New Yorku, najmlađi je od ovogodišnjih laureata. Gospodin Levin je rođen u Cincinnatiju u saveznoj državi Ohio. Njegova je koncertna karijera počela kad mu je bilo samo deset godina – svirao je s simfonijskim orkestrom Cincinnatija. Prvi put je dirigao u newyorškom Metropolitanu s 27-godina, da bi svega četiri godine kasnije postao glazbeni direktor ove najveće operne kuće u Americi. Kroz dvije godine, James Levin će voditi bostonski simfonijski orkestar.

Dobitnica nagrade Kennedy centra je i glumica Elizabeth Taylor. Od 70. godina života 60 je provela na filmu i snimila gotovo isto toliko filmova. Dva puta je nagrađivana Oscarima, a dobitnica je i mnogih drugih filmskih nagrada. Elizabeth Taylor je rođena u Londonu. S roditeljima se preselila u Californiju prije druggo svjetskog rata. Elizabeth Taylor je postala slavna ulogom u filmu National Velvet koji je snimila kada je imala svega 12 godina. Zapažene su i njene uloge u filmovima “Div”, “Mačka na vrućem limenom krovu” i “Tko se boji Virginije Wolf”. Nakon smrti njezinog bliskog prijatelja, glumca Rocka Hudsona od AIDS-a, Elizabeth Taylor se posvetila humanitarnom radu - pomogla je prikupiti više od sto milijuna dolara za borbu protiv AIDS-a.

Ovogodišnji laureat Kennedy centra je i glumac James Earl Jones, poznat po nizu uloga, ali i izrazitom dubokom glasu. Kritičari su se pohvalno izrazili o njegovoj glumi Sheakespearovih dijela ali i i njegovu glasu koji je dao Darthu Vaderu, u prvom serijalu “Ratova zvijezda”. James Earl Jones je rođen 1931. godine u Mississipiju. U djetinstvu je imao ozbiljne govorne probleme. Glas je počeo razvijati uz lekcije glume na sveučilištu Michigana gdje je pošao studirati medicinu da bi na kraju postao glumac.

Kennedy Centar je nagradio i zvijezdu Broadwaya, Chitu Riveru. Chita Rivera je rođena u Washingtonu 1933. godine. Njen otac je bio glazbenik iz Portorika. 1949. Chita Rivera je dobila stipendiju za pohađanje baletne škole. Slavna je postala ulogom u broadwayskom mjuziklu “West Side Story” 1957. godine. Glumila je i u mjuziklima “Can-Can”, “Bye Bye Birdie” i “Poljubac žene-pauka”. Za svoj rad dobila je mnoge pohvalne kritike i nagrade.

Skladbe Paula Simona duboko su utjecale na američku popularnu glazbu. Dobitnik je niza nagrada Grammy. Paul Simon rođen je u Newarku, u saveznoj državi New Jersey 1941. godine. Srednju školu pohađao je u New Yorku gdje je sreo Arta Garfunkela koji je također bio glazbeni entuzijast. Kada im je bilo samo 16 godina, Simon i Garfunkel snimili su pjesmu “Hey Schoolgirl” koja ih je učinila slavnima. Šezdesetih prošlog stoljeća snimili su nekoliko vrlo uspješnih albuma. Početkom 70-tih Paul Simon je započeo samostalnu karijeru. Od tada je snimnio niz albuma i producirao niz novih pjesama, a 1999. godine njegovo je ime uključeno u Dvoranu slavnih rock and rolla.

XS
SM
MD
LG