Linkovi

Umjetnine slikara Tonija Franovića u sinagogi Ohr Kodesh u Chevy Chaseu (8/12/02) - 2002-12-08


U Chevy Chaseu, predgrađu Washingtona, danas je svečano posvećena zgrada obnovljene sinagoge Ohr Kodesh, i njoj susjednoj židovskog kulturnog centra. Prostorije novog svetišta ukrašavaju umjetnine zagrebačkog slikara Tonija Franovića.

Metalna vrata pred odajom koja sadrži zavjetnu škrinju sa svicima Tore izrađena su u jednoj zagrebačkoj zanatskoj radionici. Obredni pokrivači i molitveni šalovi istkani su na Baniji. Posude koje ukrašavaju glavno i pokrajnja svetišta izrađene su u tvornici stakla u Samoboru.

Svi ovi predmeti izrađeni su po zamisli slikara Tonija Franovića, predavača na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti. Toni Franović, koji je također savjetnik pri Centru za židovsku kulturu i stvaralaštvo u Los Angelesu, autor je niza sličnih umjetničkih rješenja u nekoliko modernih sinagoga u Sjedinjenim Državama. Obredni predmeti koje je izradio gospodin Franović ukrašavaju i sinagoge u Hrvatskoj, u Zagrebu i Osijeku.

O tome kako je došlo do njegovog angažiranja u obnovi sinagoge Ohr Kodesh, Toni Franović kaže: “Svidjele su im se neke stvari što sam ih radio u metalu i staklu, pa onda moj tekstil i keramika. Dakle, malo europskiji, malo starinskiji tip dizajna od ovog što se inače u Americi nalazi, po svetim mjestima, crkvama, sinagogama i slično.”

Sinagoga Ohr Kodesh je prilično moderno zdanje, zapravo to se za nju moglo reći kasnih šezdesetih i ranih sedamdesetih godina. Toni Franović kaže da je “sinagogi koja kao da je rađena pod utjecajem Franka Loyda Wrighta, dodan orijentalni element” – tome pridonose pogotovo deseci mesinganih svjetiljki.

O vratima koja vode prema odaji sa zavjetnom škrinjom, nešto poput "oltara" sinagoge, Toni Franović kaže: “Radilo se o vrlo sporom poslu. To je jedno trideset kvadratnih metara iskucavanog bakra, koji je potom djelomično posrebren – oko 40 posto je posrebreno i patinirano – da bi se dobio utisak kao da je staro. Radi se o vratima koja vode u dva svetišta ove sinagoge, glavnom i manjem, sporednom svetištu. Napravio sam i desetke mesinganih lampi te oko stotinjak metara željezne ograde oko zgrade.”

Željeznu ogradu oko sinagoge i susjednog kulturnog centra je Toni Franović postavio uz izravnu pomoć svojih suradnika, zagrebačkih zanatlija koji su za tu priliku došli u Washington.

Trudy Jacobson, jedna od čelnica zajednice Ohr Kodesh, o radu Tonija Franovića kaže: "Odbor odgovoran za obnovu sinagoge doslovce se zaljubio u njegov rad. Vidite i sami da su to prekrasni predmeti. Osim toga, drago nam je da je umjetnik želio s nama blisko surađivati tako da je uzeo u obzir i naše želje i zamisli. Naš hram sada kombinira moderne utjecaje s tradicionalnima. Kroz sklad tradicije i suvremenosti iskazuje se i naša vjera."

XS
SM
MD
LG