Linkovi

EU Saboru: Usvojiti dobar, a ne bilo kakav zakon o manjinama (7/12/02) - 2002-12-07


Preporuka saborskim zastupnicima u upravo objavljenoj deklaraciji EU o ustavnom zakonu o manjinama je sljedeća: "Poštujte međunarodne norme i donesite dobar, a ne bilo kakav zakon."

Uz podsjećanje da je poštivanje demokratskih principa i ljudskih prava, uključujući i ona pripadajuća nacionalnim manjinama, dansko je Predsjedništvo Eurospkom Unijom u ime svih članica upravo objavilo deklaraciju na temu nacrta zakona o nacionalnim manjima, trenutno u procesuiranju u Hrvatskom Saboru.

U kontekstu procesa stabilizacije i pridruživanja, kao i asocijacijskog sporazuma kojega su Hrvatska i Europska Unija potplisale u listopadu prošle godine, Europska Unija pridaje velik značaj zakonu, očekujući, kako se kaže u deklaraciji, "da ovaj dugoočekivani zakon štiti manjine na način kojega manjine nalaze korisnim i legitimnim".

Ustavni bi zakon trebao uzeti u obzir i preporuke OSSE-ovog visokog izaslanika za nacionalne manjine, Vijeća Europe i njegove Venecijanske komisiije kao i međunarodne obaveze prema manjinama. Unija podržava preporuke OSSE-ove zagrebačke Misije, a što se sadržaja zakona tiče, osnovna poruka saborskim zastupnicima uoči izglasavanja jeste: "Značajno je usvojiti dobar zakon, ne bilo kakav zakon".

Zakon o manjinama jedan je od razloga čestih prigovora međunarodne zajednice Hrvatskoj pogotovo nakon što su predstavnici manjina javno izrazili neslaganje s nekim njegovim postavkama. Unijina deklaracija na temu još neusvojenog zakona podsjećanje je na obavezu uvažavanja manjinskih zahtjeva.

XS
SM
MD
LG