Linkovi

State Department: Nemamo razloga vjerovati da haaški Tribunal vodi istrage o američkim dužnosnicima (7/12/02) - 2002-12-07


Američko državno tajništvo priopćilo je da nema razloga vjerovati da je haaški Tribunal vodio ili će voditi istrage o američkim dužnosnicima. Prema riječima glasnogovornika State Departmenta, Sjedinjene Države nisu sudjelovale u planiranju ili izvođenju operacije “Oluja”. Glasnogovornik je dodao da su američki dužnosnici raspolagali nekim spoznajama da se operacija priprema, no da je nisu podržali.

“Jasno smo iznijeli naš stav da se problem reintegracije područja sa srpskom većinom u Hrvatsku treba riješiti političkim dijalogom. Pozvali smo sve strane da iskažu suzdržanost i poštuju sigurnost i prava civila, ratnih zarobljenika i pripadnika mirovnih snaga. Taj smo stav prenijeli hrvatskoj vladi, čelnicima tzv. Krajine i vladi Srbije,” rekao je glasnogovornik State Departmenta.

Govoreći o haaškom tribunalu, glasnogovornik je također pozvao generala Antu Gotovinu da se preda, kao što su to učinili i drugi. Glasnogovornik je dao ovu izjavu odgovarajući na pitanje novinara o izvješću u Washington Timesu da su istražitelji haaškog tribunala ispitivali generala Davora Domazeta o američkoj vojnoj pomoći u hrvatskim operacijama protiv pobunjenih Srba.

XS
SM
MD
LG