Linkovi

Istražuje li Den Haag dužnosnike Clintonove administracije? (6/12/02) - 2002-12-06


Na naslovnoj strani današnjeg Washington Timesa objavljen je tekst pod naslovom “Tribunal istražuje pomoć Sjedinjenih Država Hrvatskoj”. U dužem prilogu, novinar Jeffrey Kuhner tvrdi da su nedavni razgovori istražitelja Haškog tribunala s hrvatskim admiralom Davorom Domazetom, ustvari bili pokušaj da se ispita američka pomoć hrvatskoj vojsci u operacijama Medački džep i Oluja. O toj smo temi razgovarali s autorom teksta koji je danas u Washingtonu izazvao veliku pažnju.

Pomoćnik urednika Washington Timesa Jeffrey Kuhner tvrdi da Tribunal za ratne zločine u Den Haagu istražuje u kojoj su mjeri Sjedinjene Države pomogle u vojnim operacijama Hrvatske vojske u borbama protiv snaga srpskih pobunjenika. Pozivajući se na anonimne izvore u Tribunalu, on tvrdi da je i nedavni razgovor koji su u Zagrebu istražitelji vodili s admiralom Domazetom imao za cilj utvrditi mjeru američke upletenosti u operacije Medački Džep i Oluja.

“Istražitelji su se tijekom trodnevnih razgovora raspitivali o hrvatskoj uporabi bespilotnih letjelica, te o korištenju signalizacija za obavještajne potrebe. Kao što je svima u Zagrebu i Washingtonu poznato, ovdje se radi o američkim sredstvima i opremi, tako da je krajnji cilj istrage utvrditi u kojoj su mjeri američki obavještajni podaci korištenu u operacijama u Medačkom džepu i Oluji.”

S obzirom da Haški tribunal utvrdjuje zapovjednu odgovornost, te po toj osnovi tereti – recimo - generala Antu Gotovinu, bude li posegnuo još više, mogao bi doći do najviših dužnosnika Clintonove administracije – kaže nam u razgovoru Jeffrey Kuhner. Predsjednik Bill Clinton i Richard Holbrooke su dali zeleno svjetlo za pokretanje hrvatskih operacija - smatra novinar Washington Timesa . Ako je kriterij zapovjedna odgovornost, moglo bi se dogoditi da Haški tribunal podigle optužnice za ratne zločine i protiv američkih dužnosnika – naglašava gospodin Kuhner. …

Što će se dogoditi ako istraga tribunala potvrdi da su Sjedinjene Države pomagale Hrvatskoj?

“Radi se o maglovitoj situaciji…i mislim da to brine mnoge u Washingtonu, posebno na Capitol Hillu i to i republikanace i demokrate. Jedna od opasnosti utvrdjivanja zapovjedne odgovornosti je da bi se moglo ići na još više razine i doći do Washingtona koji je dao dozvolu za operaciju Oluja. Stoga bi trebalo tražiti od Haškog tribunala da odustane od optužnice protiv generala Ante Gotovine, jer bi taj presedan utvrdjivanja zapovjedne odgovornosti mogao dovesti do optužbi protiv nekih američkih dužnosnika.”

Glasnogovornica Haškog tribunala Florance Hartman odbacila je tvrdnje gospodina Kuhnera da se istražuje američka umiješanost u operacija Oluja i Medački džep. Pomoćnik urednika Washington Timesa, medjutim, kaže da je tribunal već davao proturječne izjave te da “igra igre” i daje parcijalne informacije o navodnim optužbama o američkoj ulozi u dogadjanja na prostoru bivše Jugoslavije. Ono što ostaje upitno jest – vodi li se posebna istraga o ulozi predsjednika Clintona i Richarda Holbrooka, kaže gospodin Kuhner.

“Florence Harman mi je službeno, u intervjuu prije nekoliko mjeseci, potvrdila da se vodi istraga protiv dužnosnika Clintonove administracije i uloge koju su oni imali u operaciji Oluja. Želim naglasiti da u tužiteljstvu Haškog tribunala potoji velik broj ljudi koje pokreče njihovo anti-američko raspoloženje, koji ne vole to što je Amerika podržala Hrvatsku u Oluji… postoje mnogi, posebno na nižoj razini tužiteljstva, koji žarko žele da se pokrenu postupci protiv Amerikanaca.”

Upravo to jako brine mnoge u Washingtonu – naglašava Jeffrey Kuhner. Inzistiranje tribunala na sudjenju za zapovjednu odgovornost otvara mogućnost da se podignu optužbe za ratne zločine i protiv nekih američkih dužnosnika, posebno onih u obavještajnim službama – kaže pomoćnik urednika Washington Timesa, naglašavajući na kraju da Sjedinjene Države to sasvim sigurno neće prihvatiti.

Američko Državno tajništvo priopćilo je da ne vidi temelja vjerovanju da je Haški tribunal za ratne zločine vodio ili vodi istragu protiv američkih dužnosnika. Glasnogovornik State Departmenta Phil Reeker je rekao da Sjedinjene Države nisu bile uključene u planiranje i provedbu vojnih operacija u kojima je hrvatska vojska 90-ih godina oslobodila područja koja su držale srpske snage.

On je rekao da su američki dužnosnici imali neke informacije o pripremama za vojne operacije, ali nisu izražavali podršku tim operacijama. Izjava glasnogovornika Državnog tajništva uslijedila je kao reakcija na pisanje današnjeg Washington Timesa o tome da su istražitelji Haškog tribunala ispitivali visoke hrvatske časnike o podršci koju su američki obavještajni dužnosnici pružali hrvatskoj vojsci.(

XS
SM
MD
LG