Linkovi

WP: Do nedokazivih steroida - bez recepta! (6/12/02) - 2002-12-06


Dva nova preparata steroida, koja se uopće ne mogu detektirati trenutnim metodama testiranja na zabranjene steroidne pripravke, prodaju se u Sjedinjenim Državama u svakoj ljekarni, bez recepta - piše Washington Post. Kompanije koje proizvode te preparate zaobilaze zakonske propise o prodaji steroida, reklamirajući ih kao prehrambene nadomjestke. Kako piše Washington Post, takva praksa razgnjevila je ne samo sportske, nego i vladine dužnosnike, jer je američki Kongres još 1990. zabranio prodaju bez recepta svih steroida. Dva nova preparata, - oba derivati testosterona -, tada još nisu bila poznata.

New York Times piše da su američki javnozdravstveni djelatnici sučeljeni s misterijom glede zaraza koje izbijaju na velikim brodovima za turistička krstarenja. Virus koji se smatra uobičajenim i koji se i ranije pojavljivao, nikada, međutim, nije u tako kratko vrijeme pogodio toliko putnika na ovim plovećim luksuznim hotelima. Uključujući i posljednji pogođeni brod, ukupno ih je četiri imalo epidemije u posljednja dva mjeseca, a oboljelo je gotovo tisuću putnika - višestruko više nego ikada ranije.

Za sada, epidemiolozi predmnijevaju, kako piše New York Times, da je glavni uzrok tako visoke stope zaraze kratko vrijeme između dva krstarenja, - ponekad samo par sati u kojima se izmijene putnici sa završenog krstarenja s onima koji tek kreću. Upozorava se također i na činjenicu da osoblje često radi i dok je bolesno, a ni putnici ne vole provesti krstarenje u krevetu, u kabini, pa se tako zaraza širi mnogo lakše, nego u uvjetima svakodnevnog života na kopnu.

I, za kraj - jedna glazbena tema iz Christian Science Monitora. Opera stiže na Broadway, tradicionalno uporište mjuzikla, piše ovaj bostonski list. Radi se o Pučinijevoj "La Boheme", u režiji trenutno velikog imena na polju glazbenog filma, Baza Luhrmana, pod čijom je redateljskom palicom stvoren film "Moulin Rouge". U Luhrmanovoj verziji, protagonisti likova u "La Boheme" su mladi, - svi u dvadesetim godinama -, baš kao što to predviđa i libreto te opere. Kritičari kažu da u to ime malo pati kvaliteta glasova, - koji svoj vrhunac postižu uglavnom u tridesetim godinama -, ali zato protagonisti dobro glume i dobro izgledaju. Pretpremijerno prikazivanje "La Boheme" u San Franciscu doživjelo je velik uspjeh - u publici je sjedila mladež koju se inače nikada ne vidi na opernim izvedbama. A, kako piše Monitor, citirajući redatelja Baza Luhrmana, to je gotovo najvažnije - opera treba odgajati nove generacije publike.

XS
SM
MD
LG