Linkovi

NYT: Pentagon mobilizira Nacionalnu gardu i rezerviste (5/12/02) - 2002-12-05


New York Times piše da se Pentagon priprema za veliku mobilizaciju Nacionalne garde i rezervista. Tim pozivom popunila bi se mjesta koja bi postala kritična u slučaju da Sjedinjene Države krenu u rat protiv Iraka, izjavili su dužnosnici Pentagona, kako piše Times.

U, kako se čini, tek prvom valu poziva, Pentagon će, očekuje se, u nekoliko slijedećih dana aktivirati oko 10 tisuća rezervista, uglavnom jedinica vojne policije koje bi preuzele dužnosti osiguranja u zemlji i u inozemstvu. Ukoliko predsjednik Bush naredi napad na Irak, Pentagon planira, piše New York times, pozvati u aktivnu službu otprilike isti broj rezervista koliko ih je bilo aktivirano tijekom Zaljevskog rata, 1991. godine - dakle, oko 265 tisuća pripadnika Nacionalne garde i rezervnih postrojbi.

Washington Post na naslovnici izvješćuje o rezultatima prvih cijepljenja protiv velikih boginja, koja su provedena na mladim dobrovoljcima u nekoliko bolnica u Sjedinjenim Državama. Liječnici su ostali zatečeni brojem i intenzitetom neželjenih popratnih pojava pri cijepljenju, od kojih se mnoge mogu smatrati vrlo ozbiljnima. Prema planu američke administracije, cijepljenju bi bilo podvrgnuto prvo oko pola milijuna medicinskih djelatnika, a, kasnije i oko 10 milijuna pripadnika policije, vatrogasaca i dodatnog zdravstvenog osoblja. Pentagon planira cijepiti oko pola milijuna vojnika.

I, za kraj pregleda tiska, još jednom New York Times i u njemu vijest da je financijsko vijeće Nadbiskupije u Bostonu odobrilo nadbiskupiji da proglasi bankrot kao jedini način na koji može riješiti pitanje stotina tužbi zbog seksualnih napastvovanja vjernika od strane nekih svećenika te nadbiskupije. Odluku o bankrotu, međutim, mora odobriti Vatikan. Ukoliko do njega zaista i dođe, bostonska nadbiskupija bit će prva katolička dijeceza u povijesti koja je bankrotirala.

XS
SM
MD
LG