Linkovi

Kupovanje božićnih poklona - najpopularnije igračke (5/12/02) - 2002-12-05


Već prvi dan nakon blagdana Dana zahvalnosti označava i početak božićnih kupovina. Za roditelje to ponajviše znači kupovinu igračaka za svoje potomke. List USA Today proveo je ispitivanje među djecom, te proizvođačima i trgovinama igračaka, kako bi ustanovio koje su igračke ove blagdanske sezone favoriti za počasna mjesta ispod bora.

Kod mališana vrtićke dobi, vjerojatno najveću popularnost uživa «Dora Istraživačica». Otkako se kao lik crtića prvi puta pojavila na televizijskim ekranima, 2000. godine, Dora, koja glatko vlada s dva jezika, engleskim i španjolskim, uspjela je plesom i pjesmom ujediniti želje djece iz inače prilično raznorodnih skupina. Za vjerovati je da će malo kojem roditelju biti teško izdvojiti 30 dolara koliko košta ova omiljena lutka.

Nekoliko dolara više košta igračka koja privlači djecu stariju od 6 godina, a ponajviše onu koja ne mogu imati prave mačke. Pod nazivom «Fur Real Friends» krije se animatronička mačka kompanije Tiger Electronics, koja prede i mazi se kada ju se pogladi, a uz to još može i trznuti repom i zafrktati. Trgovce igračkama uspjeh animatroničke mačke je potpuno iznenadio - nitko od nje nije očekivao preveliku popularnost, tako da ih na policama nije bilo previše u zalihi. Rezultat: na internetskoj dražbovaonici eBay već ih se prodaje oko petstotinjak i to po višestruko većoj cijeni.

Djeca starija od 8 godina najvjerojatnije neće odoljeti prigodnom kompletu kompanije Lego – Harry Potter i odaja tajni! Komplet sadrži 591 građevni sastojak za tamnicu u Hogwartsu, koja se vrlo skladno,- ali ipak ne čarobno -, povezuje s prošlogodišnjim hitom iz sfere plastičnih kockica – čitavim dvorcem Hogwarts. Stručnjaci kažu da ovdje neće biti iznenađenja – uspjeh tamnice je zajamčen!

Učenici prvih nekoliko razreda osnovne škole već mjesecima luduju za spravom koja učenje čini vrlo zabavnim – to je Quantum Pad, interaktivna elektronička knjiga u kojoj se kroz igru uči sve – od sunčevog sustava pa do povijesti američkih predsjednika. Otkako je počela prodavati Quantum Pad, kompanija LeapFrog, kažu poznavaoci prilika, «širi se kao korov». Prognoze stručnjaka su da oko Božića neće biti niti slučajno dovoljno Quantuma za sve roditelje koji će ga htjeti kupiti.

Iz Azije američkoj djeci dolazi nova pošast – igra kartama Yu-Gi-Oh, koja se vrlo brzo približava svojedobnoj popularnosti Pokemona. Za utjehu roditeljima koji priželjkuju da im djeca streme nečemu svrsishodnijem, tu je Musini, igračka koja djecu pretvara u skladatelje bez potrebe da pritom išta sviraju. Dok mališani skakuću po sobi, Musini njihovu energiju pretvara u glazbu, interpretirajući pokrete kao tempo, ritam i melodiju nove skladbe.

Za one sklonije tehnici, - ponajčešće dječake s kraja osnovne škole -, tu su Modifiers, promjenjivi modeli automobila koje dotična dob smatra interesantnima. Prvenstveno – fordov kamionet pick-up F-150, te Cadillac Escalade, model sportskog vozila, ali luksuznije vrste.

I, na koncu, tu je vječna Barbie. Prošle godine, nudila se pod borom u obličju Ščelkunščika; ove godine, ona je Rapunzelka i kosa joj raste baš kao u bajki. Niti u njezinom slučaju nema uopće nikakve sumnje u uspjeh – Barbie još nikada nije zakazala!

XS
SM
MD
LG