Linkovi

Bush o Iraku (5/12/02) - 2002-12-05


Irački režim Sadama Huseina ima za sobom već nekoliko agresija. Režim Sadama Huseina napao je i okupirao Kuvajt, 1990. godine. Koalicija predvodjena Sjedinjenim Državama istjerala je iračke snage iz te zemlje.

Tijekom 1991. godine, Ujedinjeni narodi tražili su od Iraka da se razoruža. Inspektori Ujedinejnih naroda za oružje upućeni su u Irak kako bi osigurali da da bude uništeno biološko i kemijsko oružje te da Irak obustavi svoj program atomskog naoružanja. Medjutim, sustavno odbijanje Bagdada da suradjuje s inspektorima prisililo ih je da 1998. godine napuste zemlju.

Sada je svijet rekao Sadamu Huseinu da je igra gotova. Kako rezultata nove jednoglasno usvojene rezolucije Ujedinjenih naroda, inspektori za oružje vratili su se u Irak.

Sada je odgovornot na Iraku da suradjuje. Kako je to rekao predsjednik George Walker Bush: “Inspektori nisu u Iraku da bi se igrali skrivača sa sadamom Huseinom. Sadam Husein”, rekao je predsjednik Bush, “ima odgovornost pružiti dokaze kako mu je naloženo, i to u potpunosti. Svako odgadjanje, zavaravanje ili prkošenje pokazat će da Sadam Husein nije prihvatio put poštivanja te da je odbacio put mira.”

Režim koji puca na američke i britanske pilote u području zabrane letenja nad Irakom nije režim koji ide putem ispunjavanja rezolucije. Režim koji upućuje pisma ispunjena insinuacijama o procesu inspekcije ne ide putem poštivanja obveza. ... Kako je to rekao predsjednik Bush: “Sjedinjene Države će donijeti jedan zaključak: Da li je Sadam Husein promijenio svoje ponašanje u proteklih 11 godina? je li odlučio suradjivati svojom voljom i potpuno ispoštivati obveze, ili to nije slučaj? Dosadašnji znakovi”, rekao je predsjednik Bush, “ne ohrabruju.”

Irak mora ispoštivati rezolucije Ujedinjenih naroda kojima se traži da se razoruža. Rat je posljednja opcija za sučeljavanje s prijetnjama. “Medjutim,” rekao je predsjednik Bush, “privremeno primirje zbog poricanja ili okretanja glave od opasnosti bio bi samo uvod u širi rat i veći užas. Amerika će se suprotstaviti sve većim opasnostima u početku, prije nego li naše opcije postanu limitirane ilil pak očajničke. Pokazujući našu odlučnost danas, mi gradimo budućnost mira.”

Medjunarodna zajednica, prihvaćanjem rezolucije Vijeća sigurnosti 1-4-4-1 progovorila je ujedinjenim glasom. Kako je to rekao predsjednik Bush: “Sadam Husein će se potpuno razoružati od oružja za masovno uništavanje. A ako to ne učini, Sjedinjene Države će povesti koaliciju koja će ga razoružati.”

XS
SM
MD
LG