Linkovi

Vlada predlaže novi zakon o HRT-u (5/12/02) - 2002-12-05


Hrvatska Vlada je danas usvojila prijedlog novog Zakona o Hrvatskoj radio-televiziji prema kojem se ova kuća ustrojava kao javna ustanova sa tri organizacijske jedinice: Hrvatskim radijom, Hrvatskom televizijom i Glazbenom proizvodnjom.

Umjesto sadašnjeg Vijeća, članove kojeg su izabrale različite javne institucije, novo Vijeće bi birao i razrješavao Sabor temeljem javnog poziva. Vijeće bi imenovalo glavnog ravnatelja, te ravnatelje pojedinih jedinica i direktora, odnosno urednika Informativnog programa.

Predlagač Zakona, ministar kulture Antun Vujić je sadašnje stanje na HRT-u ocijenio zabrinjavajućim. Jedni traže ostavke ovih, drugi traže ostavke onih, treći daju kolektivne ostavke, a četvrti bi dali ostavke, ali da se ne prihvate. Pa ipak, Sabor će o prijedlogu raspravljati po redovnoj, a ne po hitnoj proceduri. Nije ni raspisan natječaj za koncesiju treće televizijske mreže iako je to trebalo učiniti prvoga prosinca. Zato se po ministru Vujiću mora “omogućiti između ostaloga i zakonom jednu novu rundu povjerenja, stvaranje jedne zone povjerenja u televiziji da bi ona mogla izvršavati svoje zadaće.”

Ministar zaštite i okoliša Božo Kovačević je primjetio da nema tog zakonskog rješenja kojeg ne bi snažne skupine na televiziji zloupotrijebile za svoju korist. "Smiješno je što Vlada raspravlja da li je urednik dobar ili nije i kako televizija izvještava o nekom događaju", kaže ministar Kovačević i predlaže “privatizaciju cjelokupnog sustava Hrvatske radio televizije i uz istodobno ukidanje pretplate. Iz proračuna država", rekao je, "može financirati proizvodnju određenih vrsta programa i može platiti na bilo kojoj televiziji njihovo emitiranje. I time bi zakonske i ustavne obveze bile izvršene, a monopol i zloupotrebe koje sadašnja struktura upravljanja i opće način financiranja Hrvatske radio televizije omogućuju bili bi u potpunosti otklonjeni.”

Ministru Kovačeviću je odgovoreno kako još nije vrijeme za tako radikalne poteze. Danas je i održana sjednica Vijeća HRT-a na kojoj se glasovalo o povjerenju glavnoj urednici Jasni Ulagi-Valić nakon što je osmoro urednika otkazalo suradnju. Vijeće je većinom glasova podržalo glavnu urednicu te prihvatilo tri ostavke od osmoro urednika koji su se žalili na nemogućnost suradnje s glavnom urednicom. Posljednjeg dana i tri člana vijeća HRT-a su dali ostavke zbog stanja na televiziji, a prepucavanja između urednice i uprave televizije nastavljena su i na današnjoj sjednici Vijeća.

XS
SM
MD
LG