Linkovi

Grčka će tražiti status kandidata za EU za pet zemalja jugoistočne Europe (5/12/02) - 2002-12-05


Grčka će u funkciji predsjedavajuće zemlje Europskom Unijom dogodine tražiti statusa kandidata za Uniju i za pet zemalja jugoistočne Europe, najavo je danas planove grčkog Predsjedništva zastupnik ove zemlje u Bruxellesu, što zapravo znači da je sve izvjesnije da će novi krug priširenja obuhvatiti i regiju.

Zemlje takozvanog zapadnog Balkana ili države obuhvaćne procesom stabilizacije i priruživanja trebale bi u idućoj godini dobiti status kandidata za ulazak u Europsku Uniju, namjera je grčkog Predsjedništva. Grčka preuzima polugodišnje rotirajuće predsjedništvo u siječnju. Ovaj stav iznesen je u sklopu prve neformalne prezentacije prioriteta grčkog Predsjedništva Unijom.

Grčki je stalni zastupnik pri Europskoj uniji, veleposlanik Aristide Agathocles izjavio je da je prioritet Ateni dobiti potpise na sporazume o pristupanju Uniji deset kandidatskih zemalja čime će proces proširenja u ovom valu “velikog praska” biti formalno završen. Uz jačanje unutarnje sigurnosti, borbu s terorizmom i ubrzanje rada Konvencije o budućnosti Europe i izrade europskoig ustava predsjedavajuća država želi unijeti značajan doprinos nastavku procesa proširenja izravnim uplivom na status njezinog balkanskog susjedstva.

Prema riječima veleposlanika Agathoclesa, Atena želi najkasnije do Solunskog summita u lipnju iduće godine, znači nastavka procesa stabilizacije regije jugoistopne Europe začetog Zagrebačkim summitom, izboriti se za kandidatski status za svih pet zemalja regije. Pregovori o ulasku u Uniju ne bi, naravno, odmah počeli, ali i zemlje dobile čvrstu garanciju europske perspektive sličnu onoj što je danas uživa kandidat bez otvorenih pregovora Turska.

Grčka je nadalje veoma jasno dala do znanja da ne želi nikakav ulazak a još manje tretman zemalja u “paketu”, o čemu se inače u zadnje vrijeme spekuliralo, već strogo i naglašeno indvidualan pristup vrednovanja zemalja prema vlastitim dosezima. Princip je primijenjen u procesu proširenja Unije. Grčka svoj stav argumentira činjenicom da su među državama regije prisutne goleme ekonomske i političke razlike koje kao takve opravdavaju ubacivanje najuspješnijih država u proces ubrzanog približavanja Uniji. Ovo ne znači da će zemlje koje zaostanu naletjeti na zatvorena vrata, pojasnio je Agathocles.

XS
SM
MD
LG