Linkovi

Beč: Konferencija 'Hrvatska na putu u EU' (5/12/02) - 2002-12-05


Visoko političko i gospodarsko izaslanstvo koje vodi predsjednik Stipe Mesić danas u Beču sudjeluje na konferenciji „Hrvatska na putu u EU“. Bilateralni austrijsko-hrvatski skup prilika je da se s najvećim inozemnim ulagačem u Hrvatsku rasprave ekonomske prilike u hrvatskoj i njeni izgledi i perspektive u Europi.

Ključni razlog svih hrvatskih gospodarskih problema austrijski ekonomisti nalaze u inozemnom dugu. Veliko zaduženje glavni je razlog bitnih makroekonomskih poteškoća i strukturnih fiskalnih problema hrvatske privrede, ocijenio je, uspoređujući Hrvatsku s ostalim tranzicijskim zemljama, predsjednik bečkog Instituta za međunarodne ekonomske odnose. Mihael Landesmman, međutim, ne isključuje mogućnost reindustrijalizacije i snažnijeg utjecaja pozitivnih efekata dosadašnjih izravnih ulaganja. Ministar obnove Radimir Čačić kazao je da je Vlada uspjela zaustaviti negativne trendove u dva ključna problema, recesiji i nezaposlenosti. Dodao je da su u zadnje dvije godine udvostručene devizne rezerve i štednja građana, dok su kamate prepolovljene i trenutno su najniže u svim tranzicijskim zemljama. "Osobno nisam zadovoljan dinamikom gospodarskog rasta, ali ovo su nesumnjivo pozitivni pokazatelji", rekao je ministar Čačić.

Bilateralni gospodarsko-politički skup u Beču predsjednik Stipe Mesić ocjenjuje izuzetno vaznim jer je Austrija, podsjetio je, najveći ulagač u Hrvatsku. Ukupna vrijednost austrijskih investicija iznosi oko dvije milijarde eura, u Hrvatskoj posluje oko 800 austrijskih tvrtki, a međusobna trgovinska razmjena je u porastu. Kao prva država EU koja je s Hrvatskom ratificirala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, Austrija se za zalaže da Hrvatska ne ostane van budućih europskih granica.

„Austrija podupire Hrvatsku na putu u EU,“ rekao je austrijski predsjednik Tomas Klestil, nakon sastanka s predsjednikom Mesićem. Dodao je da se dvije države gospodarski i politički sjajno razumiju. „Razvoj hrvatske privrede,“ rekao je predsjednik Mesić, „nezamisliv je bez austrijskog kapitala. Novinare, pred koje su nakon razgovora izišla dvojica predsjednika, najviše je zanimao nastavak suradnje s Den Haagom i slučaj umirovljenog generala Janka Bobetka zbog kojeg su se zahladili odnosi Zagreba i Bruxellesa.

Austrijski novinari hrvatskog su predsjednika pitali hoće li Hrvatska izručiti Bobetka. "Za Hrvatsku je važno da je pravna država, da provodi svoje zakone i poštuje međunarodno preuzete obveze", odgovorio je predsjednik Mesić, dodajući da je vlada u svojim dosadašnjim potezima samo iscrpljivala pravne mogucnosti koje su bile u skladu sa Statutom Tribunala. Dodao je da će zadnju riječ imati liječnici, obzirom na teško zdravstveno stanje 84-godišnjeg ratnog načelnika Glavnog stožera HV.

XS
SM
MD
LG