Linkovi

Hoće li komercijalni zrakoplovi postati sljedeća kritična točka u globalnom prometnom sustavu?  (4/12/02) - 2002-12-04


U poruci koja se pripisuje terorističkoj organizaciji al-Qaida navodi se da su za nedavne napade u Keniji odgovorni pripadnici bin Ladenove terorističke mreže. Podsjetimo, u Mombasi su prije tjedan dana ispaljene rakete na jedan izraelski putnički zrakoplov. Iako napad nije uspio, nameće se pitanje - jesu li putnički zrakoplovi sljedeća meta terorista? Za Glas Amerike na ovo pitanje odgovara Todd Curtis, stručnjak za sigurnost zračnog prometa.

Izraelski je zrakoplov, pri polijetanju iz Mombase gađan sa zemlje, iz ručnog bacača raketa. Hoće li komercijalni letovi postati sljedeća kritična točka u globalnom prometnom sustavu?

Todd Curtis: Ne vjerujem da je to nova kritična točka, jer je ručni bacač raketa postojao i prije. Raketama ispaljenim na taj način već je bilo pogođeno nekoliko putničkih aviona, izvan Sjedinjenih Država. Ono čega do sad nije bilo je to što cilj napada nisu bili američki zrakoplovi. Napad u Keniji pokazuje da se takvo nešto može dogoditi i američkoj letjelici.

Međutim, Todd Curtis smatra da napadi ručnim bacačem raketa u budućnosti neće biti česti. “Sama činjenica da imate takav bacač, ne znači da ga znate i koristiti. Pogodak u cilj nije tako siguran, kako se na prvi pogled čini. U posljednje smo vrijeme imali tri takva napada, niti jedan nije bio uspješan” – kaže ovaj američki stručnjak.

Kako se napadi ove vrste mogu spriječiti? Postoji li primjerice obrambeni sistem koji bi se mogao ugraditi na svaki zrakoplov?

Todd Curtis: U vojnom smislu, postoji nekoliko provjerenih protumjera. Međutim, njih je – kada je u pitanju konkretna letjelica – vrlo skupo primjeniti. Na primjer, po cijeni od milijun dolara po zrakoplovu, mogao bi se ugraditi sustav za obranu, no to bi – ako je u pitanju američka komercijalna flota – koštalo pet milijardi dolara! Osim toga, postavljanje i provjera sustava trajala bi mjesecima, ako ne i godinama.

Što će se dogoditi ako u Americi dođe do napada na putnički zrakoplov poput onog u Mombasi? “Uvest će se ograničenja kretanja u blizini zračnih luka” – odgovara ovaj američki stručnjak za sigurnost zračnog prometa. A, što mogu učiniti putnici prije samog leta, ako se boje mogućeg terorističkog napada sa zemlje?

Todd Curtis: Mogu se informirati o vjerojatnosti i mogućnosti terorističkog napada te vrste. Vidjet će koliko su takvi napadi, u stvari, rijetki. Ako se informiraju o problemima s kojima se susreće napadač, putnici će shvatiti da je vjerojatnost da napad bude neuspješan zapravo vrlo velika. Jer, treba znati da se tim problemima u ovom trenutku bave sve vlade svijeta – svi traže način kako spriječiti upravo ovakvu vrst napada.

XS
SM
MD
LG