Linkovi

America Online/Time Warner: Zarada od reklama na internetu bit će prepolovljena (4/12/02) - 2002-12-04


Neke od najvećih tehnoloških kompanija objavile su jučer prilično loša izvješća i prognoze o poslovanju slijedeće godine, što se odrazilo vrlo nepovoljno po cijene dionica na Wall Streetu. America Online/Time Warner prognozira pedesetpostotni pad u prihodima od reklama na internetu, a mnogo slabiju prodaju svojih proizvoda najavljuje za 2003. godinu i Nokia, jedan od najvećih proizvođača celularnih telefona.

Nakon takvih vijesti, industrijski prosjek Dow jones izgubio je 120 bodova, širi i reprezentativniji Standard and poor five hundred 14 bodova, odnosno jedan i pol posto, dok je tehnološki indeks Nasdaq niži za 2,4 posto. Dodajmo da je, kao gotovo uvijek kada dionicama padaju cijene, zlatu cijena porasla za 2 dolara i 60 centi, na 320 dolara i 20 centi po finoj unci.

Što se pesimističkih izvješća tiče, tu su i neka koja će se najvjerojatnije odraziti na današnje poslovanje njujorške burze. Sva tri najveća proizvođača automobila u Americi, - General Motors, Ford i Daimler Chrysler -, izvješćuju da je prodaja automobila opala za gotovo 18 posto u studenom u odnosu na isti razdoblje prošle godine. Najveći pad prodaje zabilježen je među kamionetima, putničkim kombijima, te, - neočekivano -, sportskim vozilima koja je kod proizvoda kompanije General Motors bila čak 26 posto manja!

XS
SM
MD
LG