Linkovi

CSM: U jednom trenutku, pripreme za rat postaju jednake samom ratu (4/12/02) - 2002-12-04


Bostonski Christian Science Monitor piše kako Sjedinjene Države, četiri dana prije roka u kojemu Irak mora podnijeti izvješće o svojim programima proizvodnje oružja, pojačavaju retoriku protiv iračkog predsjednika Saddama Husseina. Put ka mogućem ratu, ističe Monitor, nije međutim niti ravan niti nedvosmislen - još uvijek se jednako naglašava i spremnost za mirno rješenje iračkog problema. Međutim, u jednoj točki, citira bostonski list neke analitičare, pripreme za rat bit će jednake samom ratu: već je 60 tisuća američkih vojnika u regiji Perzijskog zaljeva, a narednih 200 do 250 tisuća može biti poslano u roku od nekoliko dana. A, kada se tamo i nađu, njihovo održavanje za dulje vrijeme neće biti moguće bez rata ili povlačenja natrag kući. A to bi poslalo vrlo neželjen signal iračkom čelniku, zaključuje Christian Science Monitor.

Washington Post s domaće političke scene izvješćuje o govoru koji je čelništvu Demokratske stranke održao bivši predsjednik Bill Clinton. Osvrćući se na teški poraz demokrata na nedavnim izborima, bivši je predsjednik sugerirao da se demokrati moraju izboriti za mnogo jači glas u raspravi o nacionalnoj sigurnosti - "…to Amerikance brine i stoga traže osjećaj sigurnosti u jasno određenim čelnicima," izjavio je gospodin Clinton, naglasivši da demokrati nisu pružili takav osjećaj sigurnosti. Bivši predsjednik naglasio je da demokrati moraju podržati vrlo stroge inspekcije oružja u Iraku, ali, istaknuo je, al-Qaida predstavlja trenutno znatno veću opasnost od Iraka i trebala bi biti u žarištu američke borbe protiv terorizma.

New York Times izvješćuje o dokumentima bostonske nadbiskupije koji su jučer objavljeni javnosti, a tiču se seksualnih skandala među svećenstvom te nadbiskupije. Pokazuje se, piše Times, da su u velikom broju slučajeva svećenici i dalje ostali obavljati svoje dužnosti čak i kada su same unutrašnje kontrole savjetovale čelništvu nadbiskupije da se neke najteže prijestupnike podvrgne psihijatrijskom liječenju. Pokazuje se, isto tako, piše New York times, da je kardinal Bernard Law o tim skandalima znao znatno više nego što je priznao javnosti i biskupskoj konferenciji. U nekim je slučajevima prijestupnicima vlastoručnim pismima iskazivao simpatije i solidarnost.

XS
SM
MD
LG