Linkovi

Božić u Bijeloj Kući (4/12/02) - 2002-12-04


Bijela Kuća je službeno ušla u sezonu božićnih blagdana, nakon što je u nju unesen pet i pol metara visok bor, koji je uzgojila obitelj Hedlund, iz Elme, u saveznoj državi Washington. Drvo, koje je pred vrata kuće u Aveniji Pennsylvania, broj 1600, tradicionalno stiglo na kolima s konjskom vučom, dočekala je Prva dama - Laura Bush. Ovo će božićno drvo, tijekom tri pretpraznička tjedna ukrašavati jednu od najsvečanijih službenih odaja u Bijeloj kući - Plavu Sobu! Božićno drvce krasit će 400 ptica koje obitavaju na području svih pedeset američkih saveznih država. Naravno, to neće biti prave ptice, nego ukrasi izrađeni na njihovu sliku i priliku. Na poziv Prve dame - poznate kao velike ljubiteljice ptica - ukrase su naručili guverneri svih saveznih država od desetina lokalnih umjetnika.

S temom posvećenom pticama, ovo će drvce biti okosnica ovogodišnjeg ukrašavanja čitave Bijele kuće. Kako je objavila Prva dama Laura Bush, tema ukrašavanja ove su godine - predsjednički kućni ljubimci. Svojim su vlasnicima, kako je istakla Prva dama, oni predstavljali i zabavu i utjehu u teškim trenucima.

Neki su bili krajnje nesvakidašnji, poput aligatora Johna Quincyja Adamsa, kojeg je taj predsjednik primio na dar od francuskog državnika Markiza od Lafayetta. Neki su bili veliki, poput Alqounqina – konja koji je pripadao George-u Washingtonu. Neki su bili mali, ali ipak neuobičajeni, poput nekoliko rakuna koje su na povodnicima šetali Calvin Coolidge i njegova supruga.

Još od ljeta, osoblje Bijele izrađuje od papira, kartona i ljepenke modele 25 predsjedničkih kućnih ljubimaca. Među njima je već spomenuti aligator, zatim poni po imenu Macaroni, koji je pripadao Caroline Kennedy, u vrijeme dok je s ocem, Johnom Kennedyjem, živjela u Bijeloj kući. Tu je i pas Liberty - zlatni retriever Geralda Forda, kao i svo troje ljubimaca sadašnjih stanara Bijele kuće – obitelji Bush. To su škotski terijer Barney, špringer španijel Spot, kao i mačka India.

U menažeriji od ljepenke, posebno mjesto pripada jednoj ovci. Ona je, u godinama Prvog svjetskog rata, pasla na tratinama oko Bijele kuće i održavala njihov reprezentativni izgled. To je, naime, bilo doba kada je vladala oskudica radne snage, pa nije bilo slobodnih ruku za vrtlarenje oko kuće. Čak ni kad je ta kuća "prva" kuća nacije.

XS
SM
MD
LG