Linkovi

Mimica: Značajno izdvajanje iz 'regionalnog paketa' (3/12/02) - 2002-12-03


Danas završenu međunarodnu konferenciju o utjecajima proširenja Europske unije na poslovanje, ministar za europske integracije Neven Mimica ocijenio je izuzetno značajnom.

Na konferenciji koja je održana u Beču, Hrvatska je izdvojena iz regije kao država sa šansama za ulazak u drugi krug proširenja Europske Unije.

Izdvajanje iz regionalnog paketa i podrška individualnom putu u EU, ministar Neven Mimica izdvojit će najznačajnijim porukama upućenim Zagrebu sa skupa u organizaciji utjecajnog časopisa Economist koji Hrvatsku vidi među zemljama drugog kruga proširenja.

"Hrvatska se zauzima za individualni pristup i izdvajanje iz skupine zemalja zapadnog Balkana za što, pokazalo se, postoji razumijevanje ključnih aktera u Europsku Uniju," rekao je Mimica novinarima.

Ministar za europske integracije izuzetno je zadovoljan izlaganjem europskog povjerenika za proširenje Europske Unije Gunthera Verheugena koji je Hrvatsku izdvaja iz regije.

Gospodin Verheugen je naglasio da Hrvatska "ne spada u Zapadni Balkan i da bi bilo nepravedno da mora čekati Makedoniju ili Albaniju da bi postala članicom EU." Dodao je da će nakon prvog kruga proširenja ovog mjeseca u Kopenhagenu biti poznato hoće li se zemljama regije pristupati individualno ili u paketu. Kazao je da je o hrvatskim perspektivama "prerano je razgovarati jer Zagreb još nije aplicirao za punopravno članstvo", neizravno sugerirajući vladi premijera Račana da što prije podnese zahtijev.

Ministar europskih integracija podnošenje zahtijeva najavio je za ožujak, najkasnije travanj iduće godine. Prije toga Zagreb očekuje drugi Progress report Evropske Komisije o napretku u realizaciji obaveza preuzetih Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.

Iako je realizirala više od pedest posto obaveza, četiri ključne - povratak izbjeglica, reforma pravosuđa, zakon o manjinama i javna televizija - vlada u Zagreb još nije u potpunosti ispunila.

Premda nije obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji ostaje i problem pune i bezuvjete suradnje s den Haagom, na koju je Bruxelles oštro podsjetio prije tri mjeseca prijetnjom odbijanja zahtijeva za punopravno članstvo.

Ministar Mimica smatra da konferencija tjednika Economist u Beču donekle sugerira mogući europski odgovor kada Hrvatska u prvom tromjesečju 2003. godine aplicira za članstvo. On vjeruje da će vlada u međuvremenu ispuniti sve obaveze ključne za dobivanje statuta kandidata za punopravnog člana EU.

Ohrabren istupima europskog povjerenika za proširenje, ali i austrijskog kancelara i posebnog koordinatora Pakta o stabilnosti koji su također izdvojili Hrvatsku kao zemlju koja ekonomski i politički iskače iz okruženja. ministar Neven Mimica vjeruje da bi Hrvatska mogla ući u drugi krug proširenja EU 2007. ili 2008.

XS
SM
MD
LG