Linkovi

Inspekcija iračkog naoružanja uskoro i izvan Bagdada (3/12/02) - 2002-12-03


Inspektori Ujedinjenih naroda za naoružanje u Iraku nastavljaju tragati za zabranjenim oružjem za masovno uništavanje. Inspektori su do sada obišli lokacije u Bagdadu i njegovoj okolici, ali će uskoro moći bez najave obilaziti mjesta od interesa diljem Iraka.

Corey Hinderstein, pomoćnica direktora i analitičarka Instituta za znanost i nacionalnu sigurnost objašnjava zašto inspektori obilaze objekte koje su već pregledali prije četiri godine.

Inspektori – kaže naša sugovornica – moraju obići objekte koji su ranije korišteni u vojne svrhe da bi se uvjerili da u njima sada nema tajnih aktivnosti, kao i da bi provjerili da se tamo još uvijek nalazi ista oprema. Hoće li inspektori uskoro krenuti i u druga područja, u kojima inspekcija do sada nije bilo?

Corey Hinderstein: Mislim da će, nakon što Iračani podnesu svoju prijavu o postojećem oružju, inspektori proširiti svoje aktivnosti. To bi značilo i obilazak objekata navedenih u prijavi, da bi se provjerila istinitost iračkih navoda. No, to će možda također uključivati obilaženje objekata koje Iračani nisu prijavili, no za koje obavještajne službe imaju podatke da se u njima odvijaju sumnjive aktivnosti.

Inspektori bi – kaže Corey Hinderstein – trebali otkriti i sve aktivnosti koje Iračani nisu prijavili, a koji predstavljaju kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti.

Govoreći o iračkoj prijavi, gospođa Hinderstein kaže da bi Bagdad trebao prijaviti tehnologiju i programe kojima se bavio u posljednje četiri godine:

"Važno je istaknuti da Iračani ne mogu uništavati opremu ili tehnologiju bez provjere. Stoga bi bilo vrlo zabrinjavajuće kada bi rekli da su imali određenu opremu, ali su je u međuvremenu uništili. Saddam zna da, prema postojećim rezolucijama Vijeća sigurnosti, ne smije uništavati opremu bez provjere, a sigurna sam da je svjestan činjenice da obavještajne agencije u Sjedinjenim Državama i drugim zemljama prate njegove aktivnosti."

Obavještajne ekipe, ali i sami inspektori, ističe Corey Hinderstein, danas raspolažu daleko boljom tehnologijom nego ranije, čega možda Sadam i nije svjestan. Primjerice, testovi za otkrivanje zabranjenog materijala danas su daleko brži. S druge strane, otkako su inspektori prije četiri godine napustili Irak, lansirana su najmanje dva komercijalna satelita, koji daju odlične satelitske fotografije visoke rezolucije.

Naša sugovornica ističe, međutim, da bi komponente mogućeg nuklearnog programa bilo lakše sakriti nego što se misli, pogotovo ako je on još u fazi istraživanja. Čak i veći objekti, potrebni za obogaćivanje urana, mogli bi ostati skriveni dosta dugo – upozorava Corey Hinderstein, analitičarka pri Institutu za znanost i nacionalnu sigurnost.

XS
SM
MD
LG