Linkovi

Svjedok C-061: Milošević i vojni vrh raspirivali rat u Hrvatskoj (3/12/02) - 2002-12-03


U utorak je u sudnici br. 1. haaškog Tribunala nastavljeno suđenje bivšem srbijanskom i jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću. Tijekom rasprave rečeno je da je Milošević u šifriranim razgovorima sa svojim suradnicima nazivan “šefom robnih rezervi”. Optuženi Milošević ponovno je zanijekao umiješanost Beograda u incidente u Hrvatskoj.

Međusobno optuživanje starih znanaca Slobodana Miloševića i zaštićenog svjedoka C–061 nastavljeno je i u utorak. Najzanimljiviji dijelovi su sljedeći – mislim, naravno, na javni rad sudskog Vijeća, budući da je dio podataka uskraćen iz želje sudaca da sačuvaju neke osjetljive podatke, ali i identitet svjedoka C-061. Njegov je identitet inače javna tajna, a nju ne smijemo izreći zbog moguće kazne, radi uvrede suda.

"Sukobe u Hrvatskoj izazvala je fašistička politika Zagreba", izjavio je Slobodan Milošević. "Diskriminatorski odnos prema Srbima je postojao, ali su Milošević i srpski vrh bili ti koji su raspirivali rat" - uporan je bio zaštićeni svedok C-061.

MUP u "krajini" bio je pod kontrolom srpske Službe državne sigurnosti, dakle vas, a vi ste kontrolirali i vojsku, dok je teritorijalnu obranu držala JNA kojom ste opet rukovodili vi" - rekao je svjedok C-061.

Slobodan Milošević je koristio staru taktiku. Optužio je svjedoka da je izmislio priču o paralelnoj strukturi vlasti pod kontrolom srpske tajne službe, i to zbog toga što ga je strah haaškog Tužiteljstva.

Svjedokov je odgovor bio očekivan: "usporedna struktura vlasti postojala je, vodila ju je Služba državne sigurnosti, a na njenom ste čelu bili vi".

U sudnici je opet iznošeno prljavo rublje. Slobodan Milošević je optužio svjedoka – iz samo njemu znanih razloga budući da je ova njegova tvrdnja bila bez ikakve veze s obranom od teške optužnice, sada već debelo potkrijepljene dokazima – da je ukrao 169 tisuća dolara koje su mu u ime pomoći poslali Srbi iz Sjedinjenih Država.

Svjedok je odbacio optužbu ali je Miloševićeva lista donatora ušla u dokazni materijal.

Uloga JNA u sukobima u Hrvatskoj također je oprečno tumačena. JNA je za Miloševića, citiram, "prije nego što je sama bila napadnuta - vojnici ubijani a kasarne blokirane - predstavljala samo tampon između sukobljenih strana u Hrvatskoj."

Svjedok je pak odvratio da je JNA dolazila nakon incidenata izazvanih od paralelnih struktura s Miloševićem na čelu.

Bilo je riječi o o švercu nafte i oružja kao i o tumačenju snimljenih telefonskih razgovora. Direktor srpske carine Mihalj Kertes i tadašnji čelnik bosanskih Srba Radovan Karadžić pod "šefom robnih rezervi" podrazumijevali su Slobodana Miloševića, a pod "robom" oružje, tvrdi svjedok.

Milošević je pobjegao u ironiziranje. "Sada sam postao i šef robnih rezervi. Šef sam bio Kertesu, a ne vama, a da jesam ne biste radili ono što ste radili" - rekao je zaštićenom svjedoku C-061 optuženi Milošević.

Suđenje se nastavlja.

XS
SM
MD
LG