Linkovi

Mimica: Aplicirati za članstvo u EU  što prije (3/12/02) - 2002-12-03


Danas se u Beču nastavlja međunarodna konferencija o poslovnim utjecajima proširenja EU. Prvog dana konferencije Hrvatska je pozvana da se što prije podnese zahtjev za članstvo.

Dva su razloga za zadovoljstvo hrvatskog ministra za europske integracije Nevena Mimice nakon prvog dana konferencije - organizator skupa, engleski časopis Economist Hrvatsku je svrstao među zemlje drugog kruga proširenja; drugi je izlaganje europskog povjerenika za proširenje Gunthera Verheugena. Verheugen je rekao da će "zemlje zapadnog Balkana sigurno ući u EU kada ispune političke i europske kriterije, što je pitanje vremena i procesa, ali uz jednu iznimku". "Iznimka je Hrvatska, za koju nije korektno kazati da je zemlja zapadnog Balkana i bilo bi nekorektno da mora čekati Makedoniju ili Albaniju da bi postala članicom," rekao je europski povjerenik za proširenje EU.

Dodao je da će se o Hrvatskoj razgovarati ubrzo nakon prvog kruga proširenja ovog mjeseca u Kopenhagenu, neizravno sugerirajući vladi u Zagrebu da se što prije kandidira za članstvo.

Nakon što je prošlog mjeseca zbog slučaja Bobetko Bruxelles Hrvatskoj zaprijetio odbijanjem zahtjeva za članstvo, ministar Neven Mimica izuzetno je ohrabren porukama s konferencije.

"Naš posao je da apliciramo što prije, a posao EU je da izradi mišljenje o tom zahtjevu, a riječi ključnih ljudi, pogotovo onih koji će sudjelovati u izradi europskog mišljenja o hrvatskom zahtjevu gotovo da ne ostavljaju sumnju u kojem pravcu taj europski odgovor moze ići," rekao je ministar Mimica.

Hrvatska je ispunila oko pedeset posto obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, što ga je s EU potpisala prije godinu dana. Od političkih preduvjeta još nije do kraja realizirala četiri ključne točke - reformu pravosuđa, zakon o manjinama, povratak izbjeglica i omogućila funkcioniranje državne televizije kao javnog medija.

Datum formalnog podnošenja zahtjeva za članstvo u EU ovisi o drugom izvještaju Europske komisije o napretku u realizaciji preuzetih obaveza, najavljenom za siječanj. Očekujući pozitivnu ocjenu, ministar Mimica procjenjuje da će Hrvatska za punopravno članstvo aplicirati u ožujku, najkasnije travnju 2003. Verheugenov nastup, rekao je "Vecernjem Listu" potvrda je da će zemlje kakva je Hrvatska, imati priliku iskočiti iz paketa i iz procesa stabilizacije ući u iducu fazu - u status kandidata za drugi krug proširenja 2007. ili 2008.

XS
SM
MD
LG