Linkovi

Galić: Stanje nije redovno (2/12/02) - 2002-12-02


Prošli je tjedan ostavke podnijelo deset urednika Hrvatske televizije. Javnost je to doživjela kao još jednu potvrdu kaosa koji vlada na televiziji. Glavna urednica HT-a, za razliku od medija, u ovim ostavkama ne vidi ništa alarmantno.

Ravnatelj Hrvatske televizije Mirko Galić misli drugačije: "Stanje naravno nije redovno, da li je alarmantno... Ja kažem da je televizija u stanju jedne države u kojoj većina ministara, tri petine ministara, traži razrješenje, i naravno, funkcionira samo rutinski, ne može donijeti neke važnije, dugoročnije odluke, ne može pokrenuti nikakve strateške poteze ili korake. Mi smo u tom stanju."

U vezi ostavki na televiziji, gospodin Galić je rekao: "Vjerujem u ovom slučaju da se radi o slučajnosti. To se događa u trenutku kad trebamo donijeti poslovni plan za iduću godinu. Pripreme su na samom kraju. Bit će vrlo teško izdržati rokove koji su već jednom pomaknuti, jer kako će urednici koji traže razriješenje predlagati program?

Urednici koji su dali ostavke su u dosad u čestim sporovima - koje su urednica pa i Vijeće HRT-a imali s ravnateljem - podržavali i Vijeće i urednicu. Sada su joj pak otkazali lojalnost i sastali se s ravnateljem televizije. Gospodin Galić je o tome rekao: "Za mene ovo nije redovno stanje. Iz njega treba izaći što prije, naći rješenje koje će odgovarati kući i našem gledateljstvu."

Neće doći do razdvajanje radija i televizije. Vijeće HRT-a će, po novom zakonu, birati zastupnici Sabora RH, iz redova uglednih javnih osoba, a ne kao do sada same institucije.

To vijeće će imenovati ravnatelja, koji će izabrati vlastitu ekipu. Do sada je ravnatelj odlučivao o poslovanju, a urednica o programu, što je često dovodilo do sukoba.

Mirko Galić: Dobro je da ostane HRT, da ima neke jake zajedničke funkcije, i dobro je da se izađe iz ovog stanja dvovlašća koje je do sada postojalo. Ja sam pristalica većinskog europskog iskustva. Ono se svodi na sljedeće: parlament bira Vijeće, ili imenuje Vijeće, iz redova nepolitičara. Onda Vijeće bira ravnatelja. A ravnatelj sastavlja ekipu. Jer vi morate poštovati princip ekipe, tima, da biste imali harmonični tim koji vodi i odgovara. Mi to do sada nismo imali. Sadašnje Vijeće ima velike ovlasti, u programu, u kadrovskoj politici i postavlja ravnatelja pred izbor. Mora surađivati bez obzira da li su afiniteti poslovni, programski, slični ili ne.

XS
SM
MD
LG