Linkovi

Nastavljen 'verbalni ping-pong' Miloševića i svjedoka C-061 (2/12/02) - 2002-12-02


U haaškom Tribunalu, na suđenju Slobodanu Miloševiću, prošao je još jedan dan unakrsnog ispitivanja zaštićenog svjedoka C-061. Ispitivanje su obilježili, među ostalim i svojevrsno igranje psihijatra od strane optuženog Slobodana Miloševića te nastavak natezanja o tome tko je kriv za ratove po raspadu bivše Jugoslavije. Sve je bilo začinjeno i Miloševićevim pričama o "namještenom procesu".

Samo formalno zaštićen skrivanjem iza paravana i elektronski izmijenjenog glasa, svjedok C-061 - čije su ime i funkcija javna tajna - nastavio je davati iskaz u unakrsnom ispitivanju.

Slobodan Milošević ponovio je znanu taktiku diskreditacije, ovoga puta pozivajući se na izjavu dr Jovana Raškovića, svojevremeno lidera Srba u Hrvatskoj, osnivača SDS-a i psihijatra. Rašković - koji je za svoje sunarodnjake javno izjavio da su "lud narod" - svjedoka C-061 svojevremeno je opisao riječima "šizofreni narcisoid".

Predsjedavajućem se sucu nije svidio ulazak nestručnjaka u stručne vode te je optuženoga Miloševića opomenuo da on ipak nije psihijatar i da su njegovi komentari "plitki".

Unakrsno ispitivanje, makar onaj dio otvoren za javnost, teklo je verbalnim ping-pongom optuženoga i svjedoka. "Izazvali ste rat u Hrvatskoj uvlačeći u njega JNA", tvrdio je svjedok. "Vi tvrdite da taj rat nisu izazvale nasilne i nezakonite secesije BiH i Hrvatske, već pravo naroda na samoopredjeljenje", insistirao je Milošević.

Optuženi nije zapovijedao vojskom jer, u suprotnome, "nikakvog građanskog rata ne bi bilo". Srbi su se naoružavali iz depoa teritorijalne obrane, izjavio je Milošević. "Nije točno, oružje je stizalo iz Srbije i iz vojnih skladišta oko Bihaća", - suprotstavio mu se svjedok C-061, nekadašnji visoki dužnosnik "krajine".

Milošević je nadalje prigovorio da svjedok daje iskaze po uputama Tužiteljstva, na što je tužiteljica Uertz – Retzlaff protestirala. U obranu optuženoga ubačeno je i jedno uvredljivo pismo na račun zaštićenoga svjedoka da bi ga sudac May radi tona proglasio "nevažnim".

Konačno, pitanje svjedočenja. Slobodan Milošević je ponovio stavove o namještaljkama. "Snimci razgovora svjedoka i istražitelja potvrđuju falsificiranje činjenica, uključujući i svjedočenje pod pritiskom" - tvrdi je bivši srbijanski predsjednik.

Zaštićeni svjedok C – 061 decidirano je izjavio da pritisaka i sugestija što će govoriti nije bilo.

Suđenje se nastavlja.

XS
SM
MD
LG