Linkovi

Savezni žalbeni sud o pravima zatočenika u bazi Guantanamo (2/12/02) - 2002-12-02


Odvjetnici koji zastupaju neke od zatočenika koji se nalaze u američkoj pomorskoj bazi Guantanamo Bay na Kubi zatražili su od američkog žalbenog suda da se njihovim klijentima dodjele neka od prava koje imaju američki građani pod istragom.

Zatočenici u Guantanamu su strani državljani za koje se sumnja da su se borili u redovima talibana i al-Qaide, koje su američke snage zarobile u Afganistanu. Smatra se da te osobe američkim istražiteljima mogu dati podatke o aktivnostima terorista.

Na ročištu u saveznom žalbenom sudu u Washingtonu, odvjetnici nekih od zatočenih - radi se o 12 građana Kuwaita, dvojici Australaca i dvojici Britanaca - izrazit će stajalište da njihovi klijenti ne smiju više biti pritvoreni jer protiv njih nisu podignute optužnice, a nisu imali niti pristup američkom sudu.

U bazi američke ratne mornarice u zaljevu Guantanamo nalazi se oko 600 zatočenika, zarobljenih većinom u Afganistanu i Pakistanu. Neki od njih nalaze se u pritvoru gotovo godinu dana.

Među zatočenima su građani više od 40 država, među njima je šezdesetak Pakistanaca te oko stotinu držžavljana Saudijske Arabije.

Američka vlada tvrdi da se radi o takozvanim "nelegalnim borcima", za koje ne važe pravila međunarodnog ratnog prava, te koji se mogu držati u zatočeništvu bez podizanja optužnice i pristupa sudu. Vlada ove mjere smatra dijelom rata protiv globalnog terorizma.

Prvostupanjski se sud, prije četiri mjeseca, složio s ovim vladinim stajalištem. Sud je također utvrdio da se zatočenici ne nalaze na američkom teritoriju, te zbog toga nisu u nadležnosti američkog saveznog sudstva.

Američka je vojska osvojila zaljev Guantanamo 1898. godine, krajem američko-španjolskog rata. S kubanskom je vladom, pet godina kasnije, postignut sporazum o najmu zemljišta na kojem se nalazi baza.

Odvjetnici zatočenih tvrde da je područje Guantanama, zbog toga, američki teritorij. Ministarstvo pravosuđa tvrdi suprotno.

XS
SM
MD
LG