Linkovi

Useljenici - ključ američkog ekonomskog procvata devedesetih (2/12/02) - 2002-12-02


“Washington Post” na naslovnici piše da su novi imigranti odigrali ključnu ulogu u procvatu američkog gospodarstva tijekom devedesetih. Prema najnovijim statistikama, između 1990. i 2001. u zemlju je došlo preko 13 milijuna useljenika, koji su činili čak 50 posto novih radnika u tom razdoblju. Većina novih useljenika zaposlila se na fizičkim poslovima, dok ih je oko 25 posto došlo s visokom stručnom spremom. Novi useljenici su – piše nadalje “Post” – koncentrirani u granama gospodarstva kao što su industrija, maloprodaja, te razne uslužbne djelatnosti.

"Susjedi Iraka su – kako se čini – spremni podržati eventualnu američku vojnu akciju protiv Bagdada”, javlja “New York Times”. No, njihova podrška – piše “Times” – nije zajamčena. Da bi izbjegli bijesnu reakciju svojih građana, arapski čelnci postavljaju uvjete na eventualnu američku vojnu akciju – ona bi, smatraju oni, trebala biti kratka i s malo civilnih žrtava i – ako je moguće – trebala bi imati mandat Ujedinjenih naroda.

“Christian Science Monitor” piše u jutrošnjem izdanju o poplavi bivših zatvorenika na američkim ulicama. Ove godine iz američkih će zatvora biti pušteno 630 tisuća kriminalaca, više nego ikada prije u američkoj povijesti. No, više od polovine njih vratit će se u zatvor u roku od tri godine, što dovodi do novog porasta stope kriminala u američkim gradovima. Stručnjaci upozoravaju da su vlasti u zadnjih 25 godina učetvorostručile broj ljudi koji završavaju iza rešetaka, ali da nisu pri tome vodile dovoljno brige o njihovoj rehabilitaciji – piše “Christian Science Monitor”.

XS
SM
MD
LG